Taliban'dan Kabil'de Saldırı

Taliban'dan Kabil'de Saldırı

Taliban, Kabil'de Savunma Bakanlığı'nı hedef aldı.

Taliban, ordu ve güvenlik kaynaklarına göre 20'den fazla, kendilerine göre ise 58 kişinin öldüğü Savunma Bakanlığı saldırısının sorumluluğunu üstlendi. Bu saldırı, son aylarda başkent Kabil'i hedef alan hücumlar zincirinin son halkası.

TOLONews'e göre saldırının başlangıcında Taliban "uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcıyı" Savunma Bakanlığı'nın hemen dışında infilak ettirdi. Saldırıda ölen ve yaralananlara müdahaleye giden güvenlik güçlerini hedef alan ikinci saldırı ise, Afgan Ulusal Ordusu üniforması giydiği ifade edilen Taliban mensubu bir canlı bomba tarafından gerçekleştirildi.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahit, saldırıları resmi Twitter hesabından üstlendi ve yerel medyayı doğrulayarak saldırı hakkında "uzaktan kumandalı el yapımı patlayıcı saldırısını takip eden 'şehadet eylemi'" ifadelerini kullandı.

Zebihullah Mücahit'e göre "güçlü bir patlamayı takip eden şehadet eylemi, Savunma Bakanlığı'nın dış kapısında, bugün öğle vakti görevlerine gitmekte olan Afganistan Savunma Bakanlığı mensuplarını hedef aldı." Mücahit aynı zamanda "General Abdurrezzak Pençşiri, "Kabil 2. Polis Bölgesi" Komutanı ve yardımcısı ile Devlet Başkanı Eşref Gani'nin iki koruması da dâhil 58 güvenlik personelinin" saldırıda öldürüldüğünü belirtti.

Afgan yetkililer 24 kişinin saldırıda öldüğünü, 91 kişinin ise yaralandığını belirtirken Taliban'ın verdiği rakamlar bundan çok daha fazla. Zebihullah Mücahit'in bahsettiği üst düzey komutanların ölüm haberi ise Afgan yetkililer tarafından doğrulandı.

TOLONews; ölenlerin arasında "Kabil 2. Polis Bölgesi" komutanı Seyit Zaman ve Afgan Ulusal Ordusu Destek Alayı Komutan Yardımcısı Abdurrezzak Pençşiri'nin de bulunduğunu bildirdi. TOLONews, Seyit Zaman'ın yardımcısı ve "Kabil 2. Polis Bölgesi" istihbarat şefinin de öldüğünü duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında üst düzey başka polis yetkilileri de bulunuyor.

Kabil, yaz boyunca birçok yüksek profilli saldırıya sahne oldu. 24 Ağustos'ta yaşanan son saldırı Amerikan Üniversitesi'nde meydana geldi. Dış duvarı bomba patlatarak aşan iki silahlı saldırgan, Afgan Özel Kuvvetleri tarafından öldürülmeden önce 7 öğrenciyi ve 5 güvenlik görevlisini öldürmüş, ne Taliban ne de IŞİD saldırıyı üstlenmişti.

23 Temmuz'da, IŞİD başkentte protesto gösterisi düzenleyen Hazaraları hedef alan çifte bombalı saldırıyı üstlenmişti. Kanlı saldırıda 80'den fazla sivil ölmüş, 200'den fazlası ise yaralanmıştı. Saldırının gerçekleşmesinden çok kısa bir süre sonra Taliban saldırıyı kınamıştı.

30 Haziran'da Taliban, son yaşanan saldırıya benzer bir saldırı düzenlemişti. Başkentte seyir halinde olan bir otobüsteki polis okulu öğrencilerini bir canlı bomba hedef almış, hemen ardından ikinci bir canlı bomba aynı yerde ikinci bir saldırı gerçekleştirmişti.

Bu saldırıdan on gün önce, Kanada Büyükelçiliği çalışanlarını taşıyan bir otobüse Taliban tarafından canlı bomba saldırısı düzenlenmiş, saldırıda 14'ü Nepalli güvenlik görevlisi 23 kişi hayatını kaybetmişti.

Kabil'deki son saldırılar; ülkenin kuzeyi, güneyi, doğusu ve batısında geniş çaplı Taliban hücumlarının sürdüğü bir atmosferde meydana geldi. Taliban'ın kurucu emiri Molla Ömer'in ismiyle adlandırılan "Ömeri Operasyonlar" büyük bir mücadele içinde olan Afganistan güvenlik güçlerini iyiden iyiye zorluyor. Geçtiğimiz yıl birçok bölge Taliban kontrolüne geçti.

Kaynak: the Long War Journal ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.