Kıbrıs'ta Çözüm Arayışları

Kıbrıs'ta Çözüm Arayışları

Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderlerin, çok uluslu bir güç oluşturulma planını masaya yatırdığı iddia edildi

Hürriyet'ten Ömer Bilge'nin aktardığına göre, Kıbrıs Rum basını, Kuzey Kıbrıs'ın ‘çözümün ardından ‘Türkiye'nin sadece Kıbrıslı Türklerin kurucu devletinin garantörü olması' teklifinde bulunduğunu ileri sürdü. 

Son olarak da Kathimerini gazetesi, daha önce Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde tartışılan ‘Türkiye, Yunanistan ve Kıbrıs arasında müttefiklik anlaşması imzalanması ve merkezi Lefkoşa'da olacak bir komuta merkezi oluşturulması' planının bir benzerinin Kuzey Kıbrıs tarafından gündeme getirildiğini yazdı.

Buna göre, Kuzey Kıbrıs lider Mustafa Akıncı, Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'den oluşacak ortak bir gücün Kıbrıs'ta konuşlanmasını teklif etti.

Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis ise, teklife sıcak baktı ancak Ada'da konuşlanacak askerlerin Türkiye veya Yunanistan'dan değil, üçüncü ülkelerden olmasını önerdi.

Öte yandan Kıbrıs'ta yoğunlaşan müzakereler bütün hızıyla devam ediyor. Akıncı ve Anastasiadis, 14 Eylül'e kadar henüz anlaşmaya varılmamış konuları ele alacak, ardından da BM Genel Kurulu için New York'a gidecek ve Genel Sekreter Ban Ki-moon'la üçlü bir görüşme gerçekleştirecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.