Güney Halep'te savaş kızışıyor: Kasım Süleymani bölgede

Güney Halep'te savaş kızışıyor: Kasım Süleymani bölgede

İranlı kumandan Süleymani, rejim ve Şii milislerin karşı saldırısı sonrası tekrar kuşatma altına giren Halep'te operasyonları yönetiyor.

İran Devrim Muhafızları'nın dış operasyon birimi olan Kudüs Güçleri komutanı Kasım Süleymani'nin Halep'te çekilen fotoğrafları ortaya çıktı. Süleymani, İran'ın Suriye'de rejim ve Rusya ile koordinasyon içinde yürüttüğü stratejiye liderlik ediyor. İranlı komutan, aynı zamanda Suriye'de bulunan Afgan Fatimiyyun Tugayı, Pakistanlı Zeynebiyyun Tugayı, Lübnan Hizbullahı ve Iraklı Nuceba Hareketi'ni komuta ediyor.

Suriye'de bulunan en geniş Iraklı Şii grup olan Nuceba Hareketi, 6 Eylül'de Güney Halep'ten Süleymani'nin de yer aldığı bir dizi fotoğraf yayınladı. Fotoğraflarda, Süleymani'nin "teröristler tarafından kuşatma altında tutulan stratejik noktaları gözden geçirdiği" ifade edildi.

Kuşatmanın kırılması sonrası Şii milisler bölgeye intikal etti

Al Masdar ajansına göre; Süleymani ayrıca 6 Eylül'de rejimin "Kaplan Kuvvetleri" komutanı ile de görüştü. Askeri kaynaklara dayandırılan bilgiye göre, taraflar görüşmede Halep'te meydana gelecek olan saldırı planlarını ele aldı. Görüşme sonrasında rejim yanlısı güçler, kazandıkları ivmeden faydalanarak muhaliflerin kontrol altında tuttuğu bölgeleri tekrar muhasara altına almak için operasyon başlattı. Bilindiği gibi muhalif güçler, rejimin Halep kenti üzerindeki kurduğu kuşatmayı 6 Ağustos 2016'ta kırmayı başarmış ve sonrasında İran Devrim Muhafızları bölgeye 2 bin Lübnan Hizbullahı ve Nuceba Hareketi milisinin gönderildiğini açıklamıştı.  Nuceba Hareketi sözcüsünün El Cezire'ye yaptığı açıklamaya göre grup, 5 Eylül'den sonra da bölgeye yaklaşık bin kişilik bir askeri takviyede bulunmuştu.


Halep'te son durum haritası [Yeşil: Muhalifler, Sarı: Çekişmeli bölge]

İran dini lideri Hamaney'den Fua ve Keferya için emir verdi. Rejim yanlısı Şii milislerin başlattığı saldırı ile güney Halep'te muhaliflere kaptırılan bölgenin bir kısmı ele geçirildi ve şehir tekrar kuşatmaya alındı. 

İran Devrim Muhafızları ve Şii milis güçler, muhalifleri kuzey Idlib bölgesine doğru bir geri çekilmeye zorlamak istiyor. Nuceba Hareketi'nin lideri Ekrem El Kabi, İran medyasına verdiği demeçte kuşatma altındaki Fua ve Keferya'ya operasyon hazırlığında olduklarını söylemişti. Kabi'ye göre; İran'ın ruhani lideri Ali Hamaney, Şii nüfusun bulunduğu muhaliflerin kuşatması altındaki Fua ve Keferya'yı ele geçirmeleri için bir emir yayınladı. 

ABD ve Rusya arasında Suriye'de ateşkesin sağlanması veya olası bir çözüm için görüşmeler devam ediyor. Rejim taraftarı olan Rusya ve İran koaliasyonu, Halep'te muhaliflerin tekrar Halep kuşatmasını kırma ihtimalini olanaksız hale getirmek için saldırılarını sıklaştırdı. Çetin ve uzun süren kuşatma, şehirdeki sivil nüfusu olumsuz etkilerken rejim, muhaliflerin Halep'te bir yenilgiye uğratılmasını olası bir siyasi çözüm için elini güçlendirecek bir gelişme olarak görüyor.

İran Devrim Muhafızları Kudüs Güçleri komutanı Kasım Süleymani'nin Nuceba Hareketi'nin Telegram kanalı tarafından paylaşılan fotoğrafları, Güney Halep:




Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.