ABD'li senatörlerden Obama'ya Suriye çağrısı

ABD'li senatörlerden Obama'ya Suriye çağrısı

Cumhuriyetçi senatörler, yönetimin İran'dan Suriyeli muhalifleri vuran Rusya'ya ve Tahran yönetimine karşı daha sert tutum takınmasını isteyecek.

ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçi senatörler, Suriye'deki muhalifleri vurmak için ağustos ayında İran'ı kullanan Rusya'ya ve Tahran yönetimine karşı daha sert bir tutum takınması için Obama yönetimine mektup göndermeye hazırlanıyor.

Cumhuriyetçilerin önemli isimlerinin tamamı dahil olmak üzere en az 30 senatör, imzaladıkları mektubu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'ye göndermeyi planlıyor.

BMGK KANITLARI İSTENECEK

Rusya'nın IŞİD yerine muhalifleri vurmak için İran'ın Hamadan üssünü kullanmasının Tahran yönetimi ile geçen yıl varılan nükleer anlaşmanın ihlali anlamına geldiğini savunan senatörler, mektupta, Rusya'nın hava saldırılarının anlaşmayı onaylayan BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca yapıldığına dair kanıt isteyecek.

Amerikan medyasındaki haberlere göre senatörlerin imzaladığı mektupta, "Rusya'nın İran'daki bir hava üssünden düzenlediği hava saldırıları durmuş olsa bile özellikle daha önce Suriye'de saldırı düzenlemek için İran topraklarını kullanan Rusya'nın bu hareketinin sonuçları olmadığı için bunların devam etmeyeceğine bizi inandıracak bir neden bulunmuyor." ifadesi yer alacak.

İRAN ANLAŞMASININ DA İHLALİ ANLAMINA GELİYOR

Mektubun yazılmasında öncülük eden Cumhuriyetçi senatörlerden John Barrasso, Rusya'nın hamlesinin nükleer anlaşmanın ihlal edilmesinin yanı sıra BM'nin İran'a yaptırımları içeren kararının da ihlali anlamına geldiğini savundu.

Barrasso, Rus savaş uçaklarının Hamadan Hava Üssü'nden kalkarak Suriye'de muhalifleri vurmasında BM Güvenlik Konseyi'nin onayı bulunmadığını, bunun da "İran'ın kullanımı ya da çıkarına olacak silahların temini, satışı ya da transferini" yasaklayan hükümlere aykırı olduğunu iddia etti.

Mektupta bunları vurguladıklarını ifade eden Barrasso, "Ruslar onay almadı. İran da onay almadı. Bana kalırsa bu her ikisinin de ihlal uyguladığı anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

OBAMA'YA ÇAĞRI

Amerikalı senatörlerin mektubunda, Obama yönetiminin ambargoyu uygulamak için yeteri kadar çaba göstermediği vurgulanıyor. Mektupta, "İran'dan bu tür hava saldırıları düzenlemek hukuki olarak bağlayıcılığı bulunan BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ediyorsa bu husus netleştirilmeli ve gereği yapılmalı." ifadesi yer alıyor.

Mektupta, "Moskova'nın operasyonları Rusya'nın Suriye'deki çıkarlarını başarılı şekilde ilerletirken, bizim çıkarlarımız zarar görüyor." denildi.

Rusya ise Amerikalı senatörlerin iddiasının aksini savunuyor. Rus yetkililer, ülkesinin silah ambargosunu delmediğini çünkü Rusya'nın savaş uçaklarını İran'a temin etmediğini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Hamadan üssünün kullanılmasında İran'ın rızasının alındığını, Suriye'deki rejimin de hava saldırılarını onayladığını söylemişti.

ABD Kongresi'ndeki Cumhuriyetçiler, yönetimin İran ile nükleer anlaşma yapmasına karşı çıkmıştı. Cumhuriyetçiler, ABD'nin İran'a yönelik ambargolarını artırmasını, bunların balistik füze denemeleri, siber güvenlik ve İran Devrim Muhafızları'nın eylemleri gibi konuları içermesini istiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.