Afrika Birliği çekiliyor, Şebab ilerliyor

Afrika Birliği çekiliyor, Şebab ilerliyor

Şebab, Somali'nin ortalarında bulunan Hiraan iline bağlı bir kasabayı Afrika Birliği askerlerinden ele geçirdi.

El Kaide'nin Doğu Afrika kolu olan Şebab Hareketi, önceki günlerde Somali'nin orta bölgesinde bulunan Hiraan iline bağlı bir kasabayı kontrolüne aldığını açıkladı. Yerel kaynaklara ve Şebab bağlantılı medya organlarına göre; Etiyopyalı birliklerin çekilmesinin ardından Mogokori kasabası örgüt tarafından ele geçirildi. Etiyopyalı birlikler kasabayı 2014 yılında Şebab'tan ele geçirmişlerdi.

Şebab bağlantılı Telegram kanalları, bugün erken saatlerde kasabada kontrolün sağlandığına dair cihat yanlısı grubun açıklamasını paylaştılar. Açıklamada kasabanın dışındaki tahkimatların da ele geçirildiği ileri sürüldü. Şebab'a bağlı Radyo Endülüs web sitesinin bölgeden paylaştığı fotoğraflar da bu iddiayı doğruluyor.

Garowe Online, A Somali web siteleri de kasabanın cihat yanlısı grubun eline geçtiğini doğrulayan haberler servis ettiler.

Sadece birkaç gün sonra, Etiyopyalı birliklerin çekilmesinin ardından Şebab Galguduud vilayetine bağlı Budbud kasabasını ele geçirdiğini duyurdu. Ek olarak, Etiyopya güçlerinin Elbur kasabası yakınlarında pusuya düşürüldüğü belirtildi. Ancak kayıplara dair bir bilgi verilmedi.

Moğadişu'da saldırılar son bulmuyor

Cihat yanlısı grup, Güney Somali'de Kenya sınırı yakınlarındaki Elwak iline bağlı bir kasabayı ele geçirdiğini duyurmuştu. Ancak, Moğadişu hükümeti güçleri bir gün sonra kasabayı tekrar kontrollerine almıştı. Haftasonu başkent Mogadişı'da Savunma Bakanlığı yakınında bir canlı bomba saldırısı oldu. Saldırı sonucunda bir general ve birkaç asker öldü.

Şebab'ın yıldırma taktiği

Afrika Birliği'nin ABD'nin hava desteği ile başlattığı operasyonlara ve son yıllarda güney bölgesinde ciddi toprak kayıplarına rağmen cihat yanlısı grup, ülkede güçlü bir kuvvet omaya devam ediyor. Şebab, ülkenin başkentinde yeteneklerini ortaya koyduğu kompleks saldırılarını sürdürüyor ve hükümet güçleri ile müttefiki Afrika Birliği askerlerini adeta bezdiriyor.

Şebab son dokuz ayda önemli aşamalar kaydetti ve Afrika Birliği askerlerini geri çekilmeye zorlayarak Marka, El Ade ve Badhadhe şehirlerini ele geçirmeyi başardı. 

Afrika Birliği gücü ve Somali

Afrika Birliği askerlerinin AMISOM görevi kapsamında Somali'de elde ettiği başarıları devam ettirememesi ve ele geçirdiği toprakları bir bir kaybetmesi birçok nedene dayandırılıyor. AMISOM askerlerinin Hristiyan kimliği, İslamiyet dışındaki dinsel yönelimlerin oldukça sınırlı olduğu bölgede tutunamamalarına bir sebep olarak gösteriliyor. Ayrıca Şebab'ın ülkenin her bölgesinde var olan operasyonel potansiyeli ve düzenlediği baskın tipi saldırılar örgüte psikolojik bir üstünlük kazandırıyor. Dünyanın gözünü Suriye ve Irak'a çevirmesi de Afrika Birliği için diğer bir olumsuz etken. Böylelikle ABD tarafından ülkede düzenlenen hava saldırılarının istikrarlı bir şekilde devam etmediği düşünülüyor.

9 Ocak 2016 tarihli Somali'de son durum haritası:


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.