IŞİD'in Sirte'deki hakimiyet alanı küçülüyor

IŞİD'in Sirte'deki hakimiyet alanı küçülüyor

Sirte şehrinde gittikçe güç kaybeden IŞİD'in kontrolünde yalnızca tek bir mahalle kaldı.

 

Savunma Bakanı Ash Carter'ın Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'ne ifade ettiğine göre, IŞİD’in Sirte'deki güvenli bölgesi, "bir kilometre karelik bir alan" kalacak şekilde küçüldü.

 

Carter’ın ifadesi, Misrata kaynaklı milisleri bulunan ve Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti ile müttefik olan Bunyan el Mersûs operasyon odasından kaynaklanıyor. Bunyan el Mersûs, Mayıs ayında IŞİD’in kalesine saldırı başlatmıştı. Grup tarafından yayınlanan harita "cihatçıların" küçülen hâkimiyet bölgesini gösteriyor.

 

Bunyan el Mersûs, bu haritanın farklı hallerini defalarca yayınlamıştı. Grup, cihatçıların Ağustos ayının ortalarında sadece birkaç mahallede faal olduğunu belirtmişti. Bu değerlendirme genel olarak IŞİD’in "A'mak Haber Ajansı" tarafından üretilen infografik ile uyuşuyordu. IŞİD, o günden bu yana çok daha fazla toprak kaybetti.

 

Carter ifadesi esnasında, kendisinin ve diğer ABD yetkililerinin "eğer başıboş bırakılırsa Libya'nın IŞİD'in bir sonraki kalesi haline geleceğine ve IŞİD'in Rakka ve Musul'u kaybetmesinin ardından Sirte'yi kontrol etmenin onlar için bir 'acil eylem planı' olduğuna dair endişelerini" açıkladı.

 

Carter'ın yazılı ifadesi “Başkan bizlere eylem yetkisi verdiğinden dolayı, IŞİD'in Sirte'deki bölgesinin 1 kilometre karelik bir alana küçülmesi ile şu an IŞİD büyük bir baskı altında.” şeklinde devam ediyor. Carter aynı zamanda şehirde IŞİD’in hâkimiyetinde kalan bölgeyi ise “tek bir mahalle” olarak tanımladı.

 

Sirte IŞİD için oldukça önemli, öyle ki grubun ölen sözcüsü Ebu Muhammed El Adnani Mayıs ayında, Bunyan el Mersûs'un Sirte'ye yakınlaşmaya başlamasıyla aynı tarihlerde yayınlanan konuşmasında Sirte'den Rakka ve Musul ile birlikte söz etmişti. Rakka ve Musul, "hilafetin" fiili başkentleri ve bu sebeple cihatçıların elindeki en önemli şehirler konumundalar.

 

"Hayatı Kanıtla Yaşayanlar" başlıklı konuşmasında, Adnani IŞİD’in bu şehirlerden birini yahut hepsini kaybedebileceğini üstü örtülü şekilde kabul etti. Ağustos ayında öldürülen Adnani liderlerin, şehirlerin ya da toprakların kaybedilmesinin, cihatçılar savaşma arzularını kaybetmedikçe, IŞİD’in yenildiği anlamına gelmeyeceğini savundu. Adnani'nin sözleri, IŞİD güç sahibiyken sıklıkla dile getirilen “bakiye (kalacak) ve tetemedded (genişleyecek)” sloganından oldukça uzak.

 

Bunyan el Mersûs savaşçıları, 1 Ağustos'tan bugüne “Odyssey Yıldırımı Operasyonu” kapsamında ABD hava desteği alıyorlar. ABD Afrika Komutanlığı'na göre, ABD Sirte'de 161 hava saldırısı düzenledi. "Hassas" bombalamalar genellikle savaş pozisyonlarına, silahlara, cihatçıların bombalı araçlarına ve diğer hedeflere gerçekleştiriliyor.

 

En az 4 adet Batı ülkesinin Libya'da birlik bulundurduğu söyleniyor: Fransa, İtalya, Amerika ve İngiltere. Hepsi Sirte'nin içinde faaliyet gösteriyor olmayabilir ama basın raporları gösteriyor ki Libya’nın kendi özel kuvvetleri saldırıda yer alıyor.

 

Sirte savaşı kızıştıkça, Ebubekir El Bağdadi’nin takipçileri "şehadet saldırısı" kozunu kullanmak zorunda kaldı. The Long War Journal'in önceden bildirdiği gibi, IŞİD Ocak ve Nisan ayları arasında Libya'da sadece tek bir intihar saldırısını üstlendi. Fakat grup, Mayıs ayından Ağustos ayı sonuna kadar Sirte ve yakınlarında toplam 26 "şehadet eylemi" gerçekleştirdi.

 

IŞİD, son günlerde Bunyan el Mersûs'un ağır kayıplar verdiğini iddia ediyor. 19 Eylül'de, sözde hilafetin ana propaganda kolu "A'mak Haber Ajansı", Sirte'nin doğusunda Mahalle 3'de yaşanan çatışmalarda 30 milisin öldürüldüğünü ve onlarcasının yaralandığını bildirdi. Elbette, "A'mak Haber Ajansı'nın" bu iddialarını kanıtlamak mümkün değil ve söz konusu medya kuruluşu düşman kayıplarını oldukça abartarak sunuyor. Yine de, iki taraf birbirine yakın mesafede bir şehir savaşına giriştiği için bildirilen bu sayı aşağı yukarı doğru. Ve cihatçılar tek bir mahalle sınırları içerisine sıkışmış olsalar da çevre bölgelerde saldırılar gerçekleştirebiliyorlar.

 

Bunyan el Mersûs mensupları IŞİD’i bina bina temizledikçe şehirde buldukları ilginç şeyleri sosyal medyada paylaşıyorlar. Örneğin 20 Eylül'de Facebook’ta IŞİD’e ait "evlilik belgeleri" yayınladılar. İlk olarak Agence France-Presse tarafından bildirilen haberde, IŞİD mensuplarının kadınlara evlilik karşılığı silah ve patlayıcı kemer verdiği iddia ediliyor.

 

Diğer görsellerde savaşın Sirte üzerindeki korkunç etkileri, ağır zarar görmüş binalar ve şehrin dört bir yanına dağılmış enkaz tasvir ediliyor.

 

Thomas Joscelyn'in The Long War Journal için yazdığı rapor Mepa News için tercüme edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.