Avrupa Birliği, FARC'ı "terör örgütü" listesinden çıkarıyor

Avrupa Birliği, FARC'ı "terör örgütü" listesinden çıkarıyor

Barış anlaşmasının ardından FARC’ın "terör örgütleri" listesinden çıkarılacağı açıklandı.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) arasında barış anlaşmasının imzalanmasının ardından, AB Konseyi’nin FARC’ı terör örgütleri listesinden çıkarma kararı alacağını açıkladı.

Kolombiya’da 50 yıldır süren çatışmayı bitirme kararının tüm dünyaya umut mesajı verdiğine dikkat çeken Mogherini, Kolombiya’ya AB üyesi ülkelerin katkılarıyla 600 milyon euro'luk bir destek paketi sağlamaya hazır olduklarını belirtti.

FARC 2002 yılından beri AB terör örgütleri listesinde.

Hükümet ile FARC arasında Kasım 2012'de Küba'nın başkenti Havana'da barış görüşmeleri başlamıştı. Savaş mağdurlarına tazminat ödenmesi, mağdurların hakları, arazi hakları, isyancıların siyasi katılımı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele gibi konularda uzlaşan taraflar, 25 Ağustos'ta Havana'da barış anlaşmasını imzalayarak, ülkedeki 52 yıllık savaşı sona erdirmişti.

Barış anlaşmasının imza töreni BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılımıyla Kolombiya'nın Cartagena kentinde düzenlenecek.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.