Macaristan'daki mülteci referandumu geçersiz sayılabilir

Macaristan'daki mülteci referandumu geçersiz sayılabilir

Anketler, referandumun geçerli olabilmesi için gerekli yüzde 50’lik oy oranının altında kalınabileceğini gösteriyor.

Macaristan'da mülteciler için halk oylaması yapılıyor. Macar seçmene, ülkeye milli parlamentonun değil de Brüksel'in kararıyla mülteci alınmasına razı olup olmadığı soruluyor. Oysa AB İçişleri Bakanları Konseyi oy çoğunluğuyla Macaristan'ın bu yıl bin 294 mülteci kabul etmesini kararlaştırmıştı. Bu durumda halkoylamasına gerek kalmıyor. Çünkü AB kararları milli parlamentoların kararlarından ağır basıyor. Referandum, bu yılın kontenjanıyla değil de bundan sonra AB ülkeleri arasında paylaştırılması öngörülen mültecilerle ilgili olabilir.

Budapeşte imzaladığı karara itiraz ediyor

Hükümetin radyo spotlarında, ‘Brüksel kaçak mültecileri ülkeye kabul etmemizi istiyor' şeklindeki sloganlara yer veriliyor. Bir yıl önceki mültecilerin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında paylaştırılmasıyla ilgili oylamayı kaybeden Viktor Orban Viyana'da düzenlenen mülteci zirvesinden sonra, "Bizi kandırdılar. Mani olmazsak yine kandırırlar”, demişti.

Zorunlu katılım oranı: %50

Anketler, referandumun geçerli olabilmesi için gerekli yüzde 50’lik oy oranının altında kalınabileceğini gösteriyor. Muhalefet katılım oranı yetmediği takdirde Orban hükümetinin istifa etmesi gerektiğini savunuyor. Orban'ın istediğini yapabilmesi için önce referandumdan zaferle çıkması gerekiyor. Bunun için her iki kayıtlı seçmenden en az birinin sandığa gitmesi şart. Sol ve liberal muhalefet referandumu boykot propagandası yapıyor. Anketler katılım oranının yetmeyeceğini gösteriyor. Muhalefet, bu durumda Orban'ın başbakanlığı bırakması gerektiğini savunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.