Taliban Kunduz'a girdi

Taliban Kunduz'a girdi

Taliban, Kunduz vilayetine aynı anda dört ayrı yerden saldırı başlattı ve tekrar şehir merkezine ulaştı.

Afganistan'a Amerika müdahalesiyle Taliban'ın hükümet pozisyonundan direnişçi pozisyonuna geçtiği 2001 yılının ardından 15 yıldır süren savaşta Taliban alan hâkimiyetini gün geçtikçe artırıyor. Afgan hükümeti ve ABD koalisyonunun ülkenin dört bir yanında sürdürülen geniş çaplı Taliban saldırılarına karşı mukavemet göstermekte zorlanması, akıllara "Taliban iktidarı geri mi dönecek?" sorusunu getiriyor. Geçtiğimiz haftalarda Uruzgan eyaletinin başkentine kadar ilerleyen Taliban, bugün de Kunduz, Bağlan ve Helmand'da eyalet başkentlerine doğru ilerlemeye devam ediyor.

Söz konusu eyaletlere yönelik saldırılara ilişkin ilk haberler, geçtiğimiz gece Taliban'a yakın Twitter hesaplarından geldi. Gün içerisinde ajansların da iletmeye başladığı haberlerde Taliban'ın özellikle Kunduz şehrinde ciddi ilerleme kaydettiği ifade edildi. Bilindiği gibi Taliban 27 Eylül 2015 tarihinde Kunduz'u ele geçirmiş fakat yoğun bombardıman nedeniyle şehirden çekilmek durumunda kalmıştı.

Bugün sabaha doğru ise Alçin köprüsü civarındaki bölgeleri ele geçirerek küçük gruplar halinde dört bir taraftan şehre giren Taliban, şehir içerisindeki Nev Abad ve Zaheyl bölgeleri ile Afgan Güvenlik güçlerine ait birçok üssü ele geçirdi. Toplamda 14 kontrol noktası ve üs ile birçok silah ve Humvee de ele geçirildi. Taliban birliklerinin şehir merkezine doğru ilerleyişi sürerken ABD hava saldırılarının da şehri hedef aldığı iddia ediliyor. Afgan polisine bağlı güçlerin bazıları Taliban'a teslim olurken şehirde ağır çatışmalar devam ediyor.

Taliban kaynakları Kunduz şehrinin içinden çekilmiş video görüntüleri paylaştı:

 

Taliban güçlerinin bir diğer saldırısı da, Kunduz'un güney komşusu Bağlan eyaletinde devam ediyor. Bu sabah saatlerinde eyalet merkezine doğru ilerleyişe geçen Taliban, başkent Pul-i Humri'yi ele geçirmek için saldırılarını sürdürüyor. Taliban savaşçıları uzun süredir büyük bir bölümünü ellerinde tuttukları eyaletin başkentine yönelik saldırılarında ciddi bir ilerleme kaydetti.

Üç eyalette koordineli bir biçimde yürütülen saldırıların bir diğer ayağı da Helmand. Eyalet, 2006 yılında başlatılan ve 2014'e kadar süren geniş çaplı Koalisyon operasyonları ile Taliban'dan ele geçirilmiş, İngiliz ve Amerikan askerleri başta olmak üzere binlerce Batılı asker bu operasyonlarda ölmüştü. Taliban'ın uzun yıllar süren bu operasyonun ardından bölgeden çıkarılamaması ve aksine daha da ilerleyerek eyaleti neredeyse tamamen ele geçirmesi Batılı halkın tepkisini çekmiş, ölen askerlerin bir hiç uğruna öldüğü düşüncesi yaygınlık kazanmıştı.

Helmand'da gerçekleştirilen saldırılarda Neva bölgesi polis şefi Ahmed Şah Salim ve Afgan hükümeti güvenlik güçlerine bağlı olan oğlu öldürüldü. Eyalet başkenti Leşkergah'a yakın olan Neva bölgesi tamamen ele geçirildi. Neva'nın, Taliban'ın özel kuvveti olan "Kızıl Birliklerin" hücumu sonrası ele geçirildiği, şehirde bir de Hummer araçla bombalı araç saldırısı yapıldığı ifade edildi.

Üç eyaletin merkezleri de Taliban eline geçmek üzereyken, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ve Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşmek üzere Brüksel'e ayrı uçaklarla gitmeleri ülkede eleştirilere neden oldu. Ülkenin yönetimi ve savaş lordlarının güç kazanmasının üzerine Afganistan'da kamuoyunun tepkisi artmış, eski hükümet yetkilileri ve Afganistan vatandaşları Taliban'ı öven açıklamalarda bulunmuşlardı. Taliban'ın Afganistan'ın dört bir yanında sürdürdüğü saldırı dalgalarına Afgan hükümetinin ne kadar direnebileceği merak konusu.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.