ABD'den Şam'ın Fethi Cephesi'ne drone saldırısı: Ebul Ferec öldürüldü

ABD'den Şam'ın Fethi Cephesi'ne drone saldırısı: Ebul Ferec öldürüldü

Şam'ın Fethi Cephesi -eski adıyla Nusra Cephesi-, lider kadrosundan Ebul Ferec Mısri'nin ABD'nin hava saldırısında öldürüldüğü açıklandı.

Suriye’de önde gelen gruplardan Şam’ın Fethi Cephesi (ŞFC), İdlib kırsalının batısında yer alan Cisr el Şuğr civarında ABD’nin düzenlediği hava saldırısında lider kadrosunda yer alan Ebul Ferec El Mısri’nin hayatını kaybettiğini doğruladı. ŞFC’nin açıklaması, Amerika Savunma Bakanlığı (Pentagon)’nun grup ismi zikretmeden Suriye’de El Kaide liderlerinden birini hedef aldıkları yönünde yaptığı açıklamadan kısa bir süre sonra geldi.

Asıl adı Ahmet Selame El Mebruk olan El Mısri’nin, ikindi sularında kendine ait arabasında hareket halindeyken hedef alındığı kaynaklar tarafından belirtildi. El Mısri’nin, bu sene içerisinde ŞFC’nin lider kadrosundan ABD tarafından hedef alınan üçüncü isim olduğu biliniyor.


El Mısri, geçtiğimiz Temmuz ayında Nusra Cephesi’nin El Kaide ile bağını kopardığı açıklaması sırasında hareketin lideri Ebu Muhammed Cevlani’nin yanında otururken görülmüştü.

Pentagon: El Kaide Operasyonları Devam Edecek

Pentagon yaptığı açıklamasında değeri yüksek hedeflere karşı yapılan saldırılar hakkında bilgi paylaşımı yapmayacaklarını ve operasyon detaylarını paylaşmayacaklarını vurgulamıştı. Ancak dün yapılan operasyonun başarılı olduğu bilgisine dikkat çekmişti.

Ayrıca El Kaide grubunu hedef alan, liderlerini ve merkezlerini çökertmeyi amaçlayan operasyonlara devam edileceği Pentagon tarafından yayınlanan açıklamada ifade edildi.

El Mısri kimdir?

60 yaşında olan El Mısri, eski adı Nusra Cephesi olan ŞFC’nin şer’i kadılarının öne çıkan isimlerinden biri. ŞFC’nin diğer muhalif gruplarla yaşadığı ihtilafların çözümünde önemli bir göreve sahip.

El Kaide lideri Eymen ez Zevahiri ile uzun yıllar beraber çalışan El Mısri, ŞFC tarafından yayınlanan “İzzetin Varisleri” adlı iki bölümlük belgeselin ikinci bölümünde ilk defa kendisini gösterdi.

Mısır’ın devrik lideri Muhammed Mursi döneminde hapishaneden çıktı. Hapishaneden çıktıktan kısa bir süre sonra Suriye’ye geçti. ŞFC tarafından yayınlanan videoda Haliç yöneticilerini tenkit eden El Mısri, bölge devletlerinde demokrasinin çözüm olmadığını savunuyordu.

Ebu Ferel El-Mısri'nin Nusra Cephesi tarafından yayınlanan "İzzetin Varisleri 2" belgeselinde yer alan konuşmaları:

 


Ebul Ferec El-Mısri’nin cihatçılarla yolculuğu 80’lerin başında tutuklanmasıyla başladı. Enver Sedat suikastına ortaklıkla suçlanan El Mısri, 7 sene tutuklu kaldı.

Hapishaneden çıktıktan sonra 1989’da Afganistan’a gitti. Daha sonra 90’larda Yemen’e geçti.

1998 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de CIA tarafından kaçırıldı. Amerika tarafından bir süre tutulduktan sonra Mısır yönetimine teslim edildi. Muhammed Mursi yönetiminde serbest bırakılıncaya kadar tutuklu kaldı.  

Düşüncelerini tekzip etmeyi reddetti

Mabruk, Mısır'da mahkumiyet yaşadığı yıllarda dahi cihadi faaliyetlere devam etti. İslami Cihat ve Mısırlı İslami grup üyeleri parmaklıklar ardında cihat yanlısı düşüncelerini 'revize eden' bir takım yazılar kaleme aldılar. Ancak Mabruk bu çabanın bir parçası olmayı reddetti. 2007 yılının Nisan ayında, El Dustur gazetesi onu, dini revizyonları reddeden 'en önemli' isimlerden biri olarak gösterdi.

Kaynak: Mepa News

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.