Yahoo e-postaları ABD için incelemiş

Yahoo e-postaları ABD için incelemiş

Yahoo'nun ABD'nin isteği üzerine e-postaları taradığı ifade edildi.

İnternet şirketi Yahoo'nun, ABD istihbarat servislerinin özel talebi üzerine özel bir yazılımla, kullanıcılarına gelen yüz milyonlarca e-postayı gizlice taradığı belirtiliyor.

Reuters’de yer alan habere göre Yahoo e-postaları incelemek için geçen yıl özel bir yazılım geliştirmiş. Ajans, üçü eski Yahoo çalışanı olan dört kaynağa dayandırdığı haberinde, e-postaların taranması talebinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NJA) ya da Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından gelmiş olabileceğini yazdı.

Şirketin BBC'ye yaptığı yazılı açıklamada ise "Yahoo kanunlara uyan bir şirkettir, buna ABD yasaları da dahil" denildi.

Üretilen özel yazılımın tüm kullanıcılara gelen elektronik postalardaki belli cümle ve eklentileri taradığı ancak devlete hangi bilgilerin iletildiğinin bilinmediği belirtildi.

Başka teknoloji şirketlerine de benzer bir talebin iletilmiş olabileceği aktarıldı.

"YAHOO TALEBE İTİRAZ EDEBİLİRDİ"

ABD yasaları, istihbarat birimlerinin "terör saldırılarını engellemek de dahil bir dizi gerekçeyle" şirketlerden kullanıcı bilgilerini talep etmesini mümkün kılıyor.

Şirketler bu taleplere Dış İstihbarat Teftiş Mahkemesi'nde, kamuoyuna kapalı şekilde itiraz edebiliyor.

Ancak Reuters, Yahoo'nun davayı kaybedeceği düşüncesiyle bu yolu seçmediğini ve kararın bazı Yahoo çalışanları arasında memnuniyetsizlik oluşturduğunu aktardı.

Bazı ABD'li telefon ve internet şirketlerinin daha önce istihbarat birimlerine kullanıcı bilgilerini verdiği biliniyor. Ancak uzmanlar son olayın, bir ABD şirketinin istihbarat birimlerinin talebi üzerine, kayıtlı e-postalar dışında kullanıcılarına gelen tüm e-postaları, gerçek zamanlı olarak taramayı kabul ettiği ilk örnek olduğunu söylüyor.

ABD YÖNETİMİ ŞİRKETİ TEHDİT ETMİŞTİ

ABD hükümetinin 2008 yılında, Yahoo'dan milyonlarca kullanıcısına ait özel bilgileri istihbarat kurumlarına vermesi için milyonlarca dolar para cezasıyla tehdit ettiği iki sene önce ortaya çıkmıştı.

Yahoo'nun avukatı Ron Bell konuyla ilgili internet blogunda kaleme aldığı yazıda, o zamanlar 'Foreign Intelligence Surveillance Court' adı verilen gizli mahkemeye dava açtıklarını, hem bu davada hem de daha sonraki itiraz ettikleri mahkemede başarılı olamadıklarını belirtmişti.

Yahoo iki hafta önce de, bilgisayar korsanlarının 2014 sonlarında 500 milyon kullanıcının bilgilerini çaldığını açıklamış ve kullanıcılara şifre değişikliğine gitmeleri tavsiyesinde bulunmuştu.

Bir zamanların arama motoru ve e-posta servisi devi olan Yahoo'nun araştırma ve reklam bölümleri, Amerikalı iletişim ve teknoloji devi Verizon Communications'a devredilme sürecinde.

Verizon, Temmuz ayında, Yahoo'nun iki bölümünü 4,83 milyar dolara satın alacağını duyurmuştu.

Kaynak: BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.