Katalonya'da bağımsızlık referandumu yapılacak

Katalonya'da bağımsızlık referandumu yapılacak

Katalonya Özerk Yönetimi parlamentosu 2017 yılının Eylül ayında bağımsızlık yanlısı referandum yapılmasına karar verdi.

Bağımsızlık yanlısı girişimlerinden vazgeçmeyen İspanya’nın Katalonya Özerk Yönetimi parlamentosu 2017 yılının Eylül ayında bağımsızlık yanlısı referandum yapılmasına karar verdi.

Ayrıca referandum sonucunun parlamentoya yansıması için Mart 2018’de erken yerel seçime gidilmesiyle ilgili karar metni iktidardaki Evet için Birlik ve CUP’un oylarıyla kabul edildi.

Euronnews'in haberine göre; Katalonya yönetimiyle merkezi hükümet arasında yaşanan ‘bağımsızlık’ gerilimini yeniden tırmandıracak olan bu girişimi protesto eden muhalefet partileri oylamaya katılmadı.

Katalonya ile siyasi krizin yeniden tırmanması son bir yıldır üçüncü kez erken seçimlere gitmeye hazırlanan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy için yeni bir baş ağrısına dönüşüyor.

Diğer yandan Katalonya parlamentosundaki yeni bağımsızlık girişimi anayasa mahkemesi kararlarına aykırı davranan Katalan siyasetçilere yargı yolunun açılmasıyla aynı zamana denk geldi.

Anayasa Mahkemesi, mahkeme kararlarına uymayarak bağımsızlık yanlısı girişimlere izin vermekle suçlanan Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell’in yargılanmasına karar verdi.

Öte yandan Katalonya Savcılığı ise 3 gün önce aldığı kararda, 9 Kasım 2014’teki bağımsızlık yanlısı referandumu hazırlamakla suçlanan eski Katalonya Başkanı Artur Mas hakkında 10 yıl, dönemin Katalonya Başkan Yardımcısı Joana Ortega ve Eğitim Bakanı Irene Rigau için ise 9’ar yıl kamu görevlerinden men edilmeleri cezası talep etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.