Etiyopya'da sokak olayları: Olağanüstü hal ilan edildi

Etiyopya'da sokak olayları: Olağanüstü hal ilan edildi

Etiyopya hükümeti, ülkede aylardır devam eden sokak gösterileri ve giderek artan şiddet olaylarını gerekçe gösterip olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

Etiyopya'da pazar gününden itibaren yürürlüğe giren olağanüstü hal uygulamasının altı ay süreceği açıklandı.

Haftasonu toplanan Bakanlar Kurulu barışı ve güvenliği tehdit eden hükümet karşıtı eylemlerle başa çıkmak için bunun gerekli olduğunu duyurdu.

Euronews'in haberine göre Başbakan Hailemariam Desalegn, OHAL’le ilgili konuşmasında ülkedeki karışıklığı dış mihraklara bağladı: “Bunun sebebi, barış karşıtı güçlerin bu ülkeye düşman dış mihraklarla işbirliği içinde ülkemizi istikrarsızlaştırmak, huzurumuzu bozmak ve halkın güvenliğinin; yaşam hakkının altını oymak için organize eylemler yapıyor oluşudur.”

Etiyopya’da hükümetin başkent Addis Ababa’nın sınırlarını genişletme planına tepki olarak başlayan ve şiddet karışan gösterilerde onlarca kişi öldü. Çok sayıda muhalif isim cezaevine kondu. Vatandaşlar, huzurun sağlanması için daha köklü çözüm bekliyor: “Olağanüstü hal bir çözüm olmayacak. Belki geçici olarak işe yarar ama uzun vadede bir çözüm getirmez.”

“Bence hükümet OHAL ilanında geç bile kaldı. Eğer daha evvel bunu yapmış olsaydı, ülke genelindeki tahribat önlenmiş olabilirdi.”

Başkent yakınlarında geçtiğimiz hafta çok sayıda fabrika yağmalanmış, olaydan sonra bölgede sıkı güvenlik tedbirleri alınmıştı. Bazı üretim tesislerinin kepenk kapattığı ülkede yabancı sermayenin tedirgin olduğu ifade ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.