Suriyeli muhalifler arasındaki 'Cund'ul Aksa gerilimi' son buldu

Suriyeli muhalifler arasındaki 'Cund'ul Aksa gerilimi' son buldu

Suriyeli muhalifler arasında silahlı çatışmaya dönen gerilim, anlaşma masasına oturulmasının ardından sona erdi.

Suriye’de Ahraru’ş Şam hareketi ile Cund'ul Aksa grubu arasında geçtiğimiz hafta başlayıp çatışmaya dönüşen tartışmalar,  Şam’ın Fethi Cehpesi (ŞFC) ile Ahraru’ş Şam tarafından düzenlenen görüşmeler neticesinde son buldu. İki grubun imzasını taşıyan açıklama, gruplar arası çatışmaya son verileceği şartını içerirken bunun yanı sıra başka maddeleri de kapsıyor.

Önceki hafta Suriye muhalefetinde bulunan gruplar arasındaki gerilim silahlı çatışmaya dönmüştü. Çatışmanın taraflarından biri olan Cund'ul Aksa grubu, Şam'ın Fethi Cephesi'ne bağlılığını açıklamış ve böylelikle Ahrar'uş Şam, barış anlaşması için masaya oturmuştu. Ahrar'uş Şam Haraketi, Cund'ul Aksa grubu içinde gizli IŞİD yapılanmasının olduğunu ve bu hücrelerin kendi liderlerine suikastler düzenlediğini savunuyordu.

ŞFC lideri Ebu Muhammed El Colani ve Ahraru’ş Şam Genel Komutan Vekili Ebu Ammar El Ömer tarafından imzalanan ve Mepa News ekibi tarafından çevirisi gerçekleştirilen açıklamada yer alan maddeler şöyle:

- Taraflar arasında devam eden çatışmalara son verilecek ve kapatılan bütün yollar tekrardan açılacak.

- 24 saat içerisinde alıkonulan savaşçılar emanetleriyle birlikte serbest bırakılacak ve IŞİD ile bağlantısı olan kişiler bundan istisna edilerek yargı komitesi kuruluncaya kadar tutulacak.

- ŞFC ve Ahraru’ş Şam kadılarından oluşan bir yargı komitesi kurulacak. Öncelikli olarak öldürülen Ahraru’ş Şam’ın Hama sorumlusu Ebu Münir Ed Debus ve Kefersence olayı davalarına bakılacak.

- Cundul Aksa grubunun kendisini fesh etmesi ve ŞFC’ye katılması kabul edilecek. Önümüzdeki süreçte hiçbir şekilde kendi ismiyle veya başka bir isimle yapılanmasına izin verilmeyecek.

- Sarmin bölgesi, yaşanan son olaylardan önceki haline geri döndürülecek ve Cundul Aksa’nın kontrolünde olan bütün noktalar ŞFC’nin denetimine girecek.

Şam’ın Fethi Cephesi, geçtiğimiz ay Washington tarafından terör listesine eklenen Cundul Aksa grubunun kendi yapısına katıldığını önceki gün duyurmuştu. Söz konusu ilan, Cundul Aksa ve Ahraru’ş Şam grupları arasında 4 gün yaşanan çatışmanın ardından yapıldığı biliniyor. İki grup arasında meydana gelen çatışmaların, gruplar arası çatışmalara son vermek için ŞFC’yi, Cundul Aksa grubunu kendi safına dahil etmeye sevk ettiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.