IŞİD Musul'u bombalı araçlarla savunuyor

IŞİD Musul'u bombalı araçlarla savunuyor

Şehre yönelik operasyon sürerken, IŞİD savunma amaçlı bombalı araç saldırıları gerçekleştiriyor

IŞİD, Musul saldırısının ilk gününde 12 bombalı araç saldırısı gerçekleştirdi. Örgüte bağlı "A'mak Haber Ajansı" tarafından İngilizce ve Arapça olarak sosyla medya vasıtasıyla yayınlanan bilgilere göre saldırılar Musul'un güneyi ve doğusunda gerçekleştirildi. Saldırıların sekizi Peşmerge güçlerini, dördü Irak ordusunu hedef aldı.

Haşd-i Şa'bi 12 bombalı aracın da hedefe varamadan imha edildiğini iddia etti. Örgütün resmi İngilizce Twitter hesabı "kuvvetlerimiz tüm bombalı araçların üstesinden gelmeyi başardı" ifadesine yer verirken, patlamış bir bombalı araca ait bir fotoğrafa da yer verdi.

IŞİD'e bağlı Amak Haber Ajansı'nın yayınladığı görüntülerde Peşmerge konvoyuna düzenlenen saldırıları görülüyor:


Hesaptan atılan ikinci bir tweet'e göre, "Irak polisi üniforması giymiş IŞİD'e bağlı bir intihar eylemcisi kendisini patlatamadan vuruldu." Üçüncü bir tweette de Mısırlı saldırganın ceset parçalarına ait fotoğraflara yer verildi.

The Associated Press, savaşın kilit noktalarından olan Musul'un doğusundaki durumu ifade etti. Associated Press'in Peşmerge yetkilisi Yarbay Muhammed Derviş'e dayandırdığı habere göre "ana yollar ve araziler el yapımı patlayıcılarla dolu" ve "bombalı araç saldırıları birliklerin ilerleyişini yavaşlatıyor."

Söz konusu saldırılarda ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor.

Bir canlı bombanın kendini patlatma anında kamera çekimdeydi:


IŞİD bombalı araçları saldırılarda kullandığı gibi savunma amaçlı da kullanıyor. Örgütün en etkili savaş taktiklerinden olan bombalı araçlar, örgütün ilerlediği ve birçok bölgeyi kontrolü altına aldığı 2014 yılının sonlarında kullanıldığı gibi, hakimiyetindeki bölgeleri kaybetmeye başladığı son aylarda da sıklıkla tercih ediliyor. Bilindiği gibi örgüt, Libya'daki kalesi Sirte'de ciddi toprak kaybetmiş ve birçok bombalı araç saldırısı yapmıştı. Irak ve Suriye'de de benzeri hamleler yapan örgütün bu tavrı kimi çevrelerce bir yenilginin işareti olarak algılansa da, söz konusu saldırılarörgütün savaştığı birliklerin saflarında mühim oranda zayiata ve moral bozukluğuna sebep oluyor. Dün Irak ordusu konvoyuna yapılan bir bombalı araç saldırısında onlarca Irak askeri ve Şii milisin öldüğü iddiasının ardından bugün Musul'a yönelik operasyonlardaki yavaşlama bunun gerçekliğini kanıtlar nitelikte.

Kaynak: The Long War Journal ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.