IŞİD'i 'kalıcı olarak' mağlup etmek mümkün mü?

IŞİD'i 'kalıcı olarak' mağlup etmek mümkün mü?

"Marjinalleşmiş Sünniler, bağımsızlık arayan Kürtler ve yayılmacı Şiiler... Çok aktörlü Irak savaşı, diğer sahalarda olduğu gibi gel gitlere sahip."

Musul'u tekrar ele geçirmek için Irak hükümeti ve Koalisyon güçlerinin başlattığı saldırı sürerken, ABD ordusu iyimser şekilde harekâtın IŞİD'in kalıcı olarak mağlup olmasını sağlayacağını söylüyor. Fakat Ortadoğu, Afrika ve Güney Asya'da cihat yanlısı gruplara karşı süren savaşın yakın tarihi bir gösterge olarak kabul edilirse, IŞİD'in kalıcı olarak mağlubiyeti muğlâk kalmaya devam edecek.

 16 Ekim'de, ABD ordusu Musul operasyonunun IŞİD'e "kalıcı olarak bir mağlubiyet yaşatacağı" iddiasında bulundu:

"Bu gece, Irak Başbakanı Haydar El Abadi, Musul'u IŞİD'den kurtarmak için Irak operasyonlarının başladığını ilan etti. Bu, IŞİD'e kalıcı bir mağlubiyet yaşatmak için süren harekâtlarda belirleyici bir an. ABD ve Uluslararası koalisyonun geri kalanı Irak güvenlik güçlerini, Peşmerge savaşçılarını ve Irak halkını bu zor savaş boyunca desteklemek için hazırdır. Iraklı partnerlerimizin, ortak düşmana karşı savaşta galip geleceğinde, Musul'u ve Irak'ın geri kalanını IŞİD'in nefret ve vahşetinden kurtaracağına eminiz."

"IŞİD'in selefi kalıcı olarak mağlup edilmedi"

Analistlerin IŞİD'in selefi, El Kaide'ye bağlı Irak İslam Devleti'nin Irak'taki sığınakları ve kaleleri ABD tarafından ele geçirildiğinde, örgütün mağlup edildiğini ilan etmede aceleci davrandığını akılda tutmak gerekiyor. 2010 yılında, Irak ve ABD güçleri Irak İslam Devleti emiri Ebu Ömer El Bağdadi ve Harp Bakanı Ebu Eyüp El Mısri'yi (diğer adıyla Ebu Hamza El Muhacir) öldürdü ve grup yeraltına çekildi. Fakat bu gerileme Irak İslam Devleti'ni caydırmadı. Yeni lider Ebubekir El Bağdadi Irak İslam Devleti'nin kalan güçlerini toparladı ve örgütü yeniden inşa etti. Suriye'de örgüt Suriye iç savaşından faydalanarak gücünü yeniden toparladı. 2012 yılında ise Suriye'deki kolu Nusra Cephesi'ni kurdu ve Irak'ta büyük çaplı saldırılar gerçekleştirdi. 2012 yılının Mart ayında Hadisa'da gerçekleşen ve Irak kuvvetlerinin Anbar, Selahaddin, Ninova ve Kerkük'te mağlup olduğu 2014 yılını adeta önceden haber veren saldırı gibi... 

"Anka kuşu gibi tekrar doğan tek örgüt değil"

IŞİD, ABD destekli yerel güçlere karşı toprak kaybettikten sonra Anka kuşu gibi tekrar doğan tek örgüt değil. Somali, Yemen ve Mali'deki El Kaide kolları büyük gerilemeler yaşadı ve toprak kaybetti, fakat yeniden organize olarak kaybettiği toprakları geri kazandı. Aynı gerçek Nijerya'daki Boko Haram ve Afganistan ile Pakistan'daki Taliban grupları için de geçerli. Her iki ülke de on yıldan uzun süredir devam eden cihatçı direniş ile birlikte sürekli bir savaş hali içerisinde.

"İran, IŞİD'e haklı sebepler sunuyor"

Irak'ta politika ve güvenlik ortamı, muhtemel bir IŞİD yahut herhangi bir başka cihat yanlısı grubun geri dönüşü için elverişli. Irak'ta hâlihazırda IŞİD'in kontrolünde olan geniş kırsal bölgeler mevcut ve Iraklı güçlerin bu bölgelerin tamamından IŞİD'i temizlemesi ihtimali oldukça zayıf. Suriye bir güvenlik kâbusu olmaya devam ediyor ve IŞİD son zamanlardaki kayıplarına rağmen hala geniş bölgeleri kontrolü altında bulunduruyor. Irak ise İran destekli Şii yönetimi, IŞİD için ciddi bir potansiyel olabilecek şekilde marjinalleşmiş Sünniler ve bağımsızlık arayan Kürtler arasında bölünmüş bir yapıda. IŞİD, Irak'ın siyasi ve mezhebi fay hatlarını çatışmanın ateşini körüklemek için ustalıkla kullandı. İran'ın Irak'taki entrikaları ve kendisine bağlı Şii militanlar, IŞİD'in Sünnileri savaşa katılmak için ikna etme konusunda ihtiyaç duyduğu sebepleri sağlıyor.

"4 yılda yeniden organize oldular"

Irak'taki savaş, diğer cihat sahalarında olduğu gibi gel gitlere sahip. IŞİD, Irak ve Suriye'de daha önce elinde bulundurduğu birçok şehir ve kasabadan çekiliyor. Fakat IŞİD'in kalıcı mağlubiyetini beklememek gerek. IŞİD, ABD saldırısının tüm kuvvetinden kurtuldu ve yeniden organize olabildi, terörist bir direnişi yaymayı başardı, Irak ve Suriye'de geniş bölgeleri ele geçirecek bir ordu inşa etti, tüm bunlar 4 yıllık bir süre zarfında gerçekleşti.

19.10.2016

The Long War Journal için Bill Roggio tarafından kaleme alınan bu analiz, Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.