Türkiye ile Irak anlaştı mı?

Türkiye ile Irak anlaştı mı?

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter Türkiye ile Irak arasında presnsipte anlaşıldığını ifade etmesine rağmen Iraklı bir yetkili bunun doğru olmadığını söyledi

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Türkiye'nin, Musul'un  IŞİD'ten alınması operasyonunda yer alması konusunda prensipte anlaşıldığını bildirdi. 

 

Carter, Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı Fikri Işık ile yaptığı görüşmelerin ardından kendisiyle seyahat eden gazetecilere, Türkiye'nin Irak'ın Musul kentinin IŞİD'ten alınması operasyonuna katılması konusunda prensipte anlaşıldığını açıkladı.

 

Türkiye'nin, Irak'ın kuzeyindeki Musul'un IŞİD'ten alınmasında rol alması gerektiğini ifade eden Carter, ancak bu konuyla ilgili  son kararın Irak yönetiminin onayını gerektirdiğini belirtti.

"Türkiye rol alacak"

Yaptığımız konuşmalara dayanarak, çok eminim ki bu uygulanabilirlikleri tüm tarafların hassasiyetlerine özen gösterecek şekilde etraflıca ele alabileceğiz" ifadesine yer veren Carter, Türkiye'nin bölgede  tarihi bir rolü bulunduğunu ve bunun gereği olarak hem Suriye hem de Irak'ta IŞİD'e karşı savaşta rol alacağını dile getirdi.

Türkiye'nin savaşta çok verimli olacak şeyler yapabileceğine inandığını aktaran Carter, "Irak,Türkiye'nin, IŞİD karşıtı koalisyonun bir üyesi  olduğunun ve Irak'taki IŞİD'le savaş operasyonlarında rol alacağının farkında. Ayrıca, Türkiye, Musul bölgesine komşu olması nedeniyle Musul'daki operasyonun nihai sonucuyla ilgileniyor" şeklinde konuştu.

 Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD'nin gelecek hafta Türkiye ile Irak arasında bir görüşme ayarlamayı umduğunu, Türkiye'nin Irak'a insani ve tıbbi yardım ile askeri olmayan diğer katkılarda bulunabileceğini söyledi.

"Irak istemiyor"

İsminin açıklanmaması kaydıyla BBC'ye konuşan Iraklı bir hükümet yetkilisi ise, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasını istemediklerini belirtti.

BBC'ye konuşan Iraklı yetkili ise anlaşma iddiasının doğru olmadığını ve "Musul'un özgürleştirilmesinde Türkiye'ye bir rol düşmediğini" söyledi.

Yetkili, "Türkiye'den beklediğimiz IŞİD'e karşı savaşta Irak'ın yanında durması, Irak'ın egemenliğini ihlal etmemesi, komşuluk bağlarına saygı göstermesi ve Musul veya başka bir yerdeki Irak halkının birliğini tehdit etmemesidir" dedi.

Türkiye ile Irak arasında, Türkiye'nin Başika'daki askeri üssü üzerinden yaşanan gerilim son dönemde derinleşmiş durumda.

Irak, üssün Bağdat'ın egemenlik haklarının ihlali olduğunu söylüyor.

Ankara ise üssün Bağdat ve Erbil yönetimlerinin daveti üzerine kurulduğunu, bu bölgedeki güvenlik sorunun doğrudan Türkiye'yi de ilgilendirdiğini belirterek üssü savunuyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı ve BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.