Kerkük'te çatışmalar tekrar başladı

Kerkük'te çatışmalar tekrar başladı

Bir grup IŞİD mensubunun dün şehre girmesiyle başlayan çatışma "tehdit sona erdi" açıklamasına rağmen bu sabah yeniden başladı.

Irak'ta IŞİD'in uyuyan hücrelerinin, önceki geceden bu yana eş zamanlı intihar saldırıları gerçekleştirdiği Kerkük şehir merkezinde sokak çatışmaları yeniden başladı. 

Dün yaşanan saldırılar sonrası kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. Irak Türkmen Cephesi Erbil Milletvekili Aydın Maruf, "IŞİD'in ne zaman nasıl saldıracağı belli olmaz. Halkın güvenliğini sağlamak için bugün sokağa çıkılmaması önemlidir. Musul kadar Kerkük de önemli çünkü birçok etnik ve dini unsur birlikte yaşıyor" ifadelerini kullandı. Maruf, "IŞİD aniden Kerkük'e yönelmekle Musul operasyonundaki algıyı değiştirmeye çalışarak, dünyaya 'bir avuç militanla da bir kenti kontrol altına alabiliyorum' mesajını vermek istiyor" dedi.

Cuma günü kent merkezine yoğun bir şekilde saldırı düzenlenmesinden dolayı bölgeye sevk edilen güvenlik güçleri bazı mahalleri abluka altına almış durumda.

Güvenlik güçleri zırhlı araçlarla militanların konuşlandığı sokak aralarında sıcak çatışmaya giriyor.

"Peşmerge ve Haş-i Şa'bi arasınd çatışma riski"


IŞİD'in saldırılarının ardından Peşmerge ve Şii milis güçleri Haşdi Şabi kente doğru hareket etti. Kenti şu anda Barzani'ye bağlı Peşmerge güçleri koruyor. Barzani ve Talabani Peşmergesi arasındaki gerilim nedeniyle çatışma çıkabileceği söyleniyor. Aynı ihtimal farklı peşmerge grupları ile Şii milisler karşı karşıya geldiğinde de yaşanabileceği de ifade ediliyor.

Kaynak: Sputnik Türkiye ve Al Jazeera

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.