Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz

Taliban Sözcüsü: Her ülke ile meşru yoldan diplomasi geliştiriyoruz

Gerçekleştirilen röportajda, Taliban'ın diplomasi anlayışına, ülkede artan askeri hareketliliğe ve barış görüşmeleriyle ilgili iddialara değiniliyor.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahit, hareketin lideri olan Heybetullah Ahunzade'nin güvenlik gerekçeleri nedeniyle yerinin açıklanmadığını söyledi. "Allah'ın izniyle onun güvenliğini sağlamak için her türlü önlemi aldık" diyen Mücahid, Ahunzade'nin medyada yer almasa da halkla beraber olduğunu ve hatta askeri operasyonlara katıldığını ileri sürdü.

 

Zebihullah Mücahit'in Şark el Evsat gazetesi ile yaptığı röportaj e-mail yoluyla gerçekleştirildi. Taliban'ın iki numaralı ismi olarak bilinen Mücahid, Kabil hükümeti ile Katar'da gizli barış görüşmeleri gerçekleştirdikleri yönündeki iddiaları reddetti.

Taliban sözcüsü, İran'a bir temsilci gönderdikleri yönündeki iddiaları da değerlendirdi ve hareketin diplomasi anlayışına dair ipuçları sundu. Zebihullah Mücahid ile gerçekleştirilen röportajda, Taliban'ın bölge ülkeleri ile ilişkilerine, Suudi Arabistan'a bakışlarına ve ülkede artan askeri hareketliliğe değiniliyor.

Zebihullah Mücahit'in Şark el Evsat gazetesi ile gerçekleştirdiği röportaj: 

- Taliban Hareketi ve hükümet arasında geçen hafta Katar'da görüşme yapıldığına dair haberleri teyit ediyor musunuz? 

- Hayır. Biz Kabil hükümeti temsilcileri ile Katar'da görüşme yapıldığını reddediyoruz. Bu söylentilerin herhangi bir doğruluğu yoktur. 

-Bu görüşmelerin sonucu ne olmuştur? 

Görüşmeleri reddettiğimiz zaman herhangi bir görüşme yapılmamış demektir. 

-Taliban, Hikmetyar'ın çizgisi üzerinde mi yürüyor?

Hayır, Hikmetyar'ın kendisine has bir tarif ve rotası vardır. Aynı şekilde İslam Emirliği'nin de kendinin çizdiği bir yol vardır. Bu iki yol arasında farklar bulunmaktadır. 

"Liderlerin gizlenmesi görevi bıraktığı anlamına gelmez"

-Taliban'ın yeni lideri Molla Heybetullah Ahunzade'nin gizlendiğine dair gazete haberlerine yorumunuz nedir? 

İslam Emirliği'nin bazı sorumlularının gizlenmesi ve özellikle büyük komutanlarının gizlenmesi yeni bir durum değildir. Ve bu gizlenme görevi bırakma veya görevden uzaklaşma anlamına gelmez. Aksine cihat çalışmasını daha güvenli ve daha iyi bir biçimde sürdürebilmek için yapılan ve güvenlik tedbirleri kapsamında uygulanan bir şeydir. Molla Heybetullah halkın arasında ve cephe hatlarında bulunmaktadır. Halihazırda gizlenme gerekliliği vardır. İslam Emirliği'nin sorumluları, oldukça fazla tehditle karşı karşıya gelmektedir. Belki Molla Ahtar Muhammed Mansur'un (eski lider) -Allah ona rahmet etsin- onun şehadetini takip etmişsinizdir. Dolayısıyla, büyük sorumluluk taşıyan önemli liderlerin kendilerini düşmanın tüm hilelerinden kendilerini korumak için gizlenmesi gerekmektedir.





"İran'a temsilci göndermedik"

- Taliban'ın İran'da kendisini temsil etmek üzere bir delege atadığı haberleri ne kadar doğrudur?

Bu söylentileri duyduk. Ancak bu haberlerin bir gerçekliği bulunmamaktadır. Öncelikle söz konusu iddia için adı anılan şahıs; Mevlevi Muhammed, halihazırda İslam Emirliği'nin siyasi büro dairesinde çalışmamaktadır. Aynı zamanda Mevlevi Muhammed'in kendisi de böylesi iddiaları reddetmiştir. 

İkinci olarak belirtmemiz gerekir ki; İslam Emirliği ABD işgaline karşı, karşılıklı olarak mantıklı ve tutarlı bir şekilde birbirini anlamaya dönük bütün meşru ve sağlıklı yollardan istifade etmeye çalışmaktadır. Bu iş için İslam Emirliği, bölge ve komşu ülkelerin çoğu ile irtibattadır. 

"Rusya ile görüşmeler olmadı"

- Son dönemde Rusya ve Taliban arasında herhangi bir görüşme gerçekleşti mi?

Bazı medya organlarının yayınladığı gibi görüşmeler olmamıştır. Ancak burada bir kez daha ifade etmek istiyorum ki, biz ABD işgalinin devam etmesi konusunda çekince ve korkuları bulunan devletler arasında tek bir tutum oluşturabilecek bütün sağlıklı ve meşru yollardan istifade etmeye çalışıyoruz. Bizim ve bölge ülkelerinin sorumluluğu olan bir konu da, ülkelerimizi ve bölgenin tamamını ABD'nin tuzaklarından ve kötülüklerinden korumaktır.

"Saldırıları arttıracağız"

- Ülkenin kuzeyinde ve güneyinde son dönemde görülen askeri operasyonlara hız verilmesinin arasında hangi hedef vardır? 

Bu bizim sorumluluğumuzun bir yansımasıdır. Biz ülkemizi işgalci ABD'lilerden ve onun uçaklarından kurtarıp özgürleştirmekle mükellefiz. Bu hedef için operasyonlarımızı her yerde arttırmayı sürdürüyoruz. Düşmanın bütün çabalarına ve harcamalarına rağmen özgürlüğüne kavuşmak isteyen Afgan halkının önünde duramayacağını anlamasını istiyoruz. Afganlar onları ne pahasına olursa olsun, tehdit etmeye ve onlara hücum etmeye devam edeceklerdir. Ve aynı şekilde bölgeyi onlardan temizleyeceklerdir. 

- Taliban Şeyh Zebihullah'ın açıklamaları vasıtasıyla drone denilen insansız hava araçlarını kullandığını 18 ay önce açıkladı. Ve bu büyük bir başarı. Bu ileri tekniklere nasıl ulaştınız? 

Yaşadığımız süreç bir savaş. Gerçekten güçlü ve hazırlıklı bir düşmanla yüzleşiyoruz. Mümkün olduğu kadar düşmana denk olan silah, araç, gereç ve askeri teçhizatı elde etmeye çalışıyoruz. Allah'a hamd olsun bu konuda büyük bir ilerleme sağlandı. Bu noktada ilerleme serisi devam edecek. Drone elde etmek büyük bir mesele değil. Hatta bu bizim eski kazanımlarımızdandır.  


Taliban, hükümete bağlı bir üsse düzenlediği bombalı araç saldırısının drone kamera görüntülerini paylaşmıştı [3 Ekim 2016]

Şu an mücahitler, daha ileri ve gelişmiş teknolojiye sahip silahlar elde edecekler. Ve bunu yakın zamanda düşmanı imha etmek için kullanacaklar. Tabi ben burada, kullanacakları silahların türleri hakkında herhangi bir bilgiyi size sunamam. Çünkü bilgilerin gizliliği ve güvenlikle ilgili sorunlardan dolayı.

"Suudi Arabistan'ın İslam alemine karşı büyük sorumlulukları var"

-Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah'ın ve ondan önce Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Taliban ile barış görüşmelerin yapılması amacıyla Suudi Arabistan'la temasa geçtiğini ve karşılıklı fikir alışverişi gerçekleştirdiğini görmekteyiz. Siz umre veya hac amacıyla Suudi Arabistan'a gittiniz mi? Suudi Arabistan'la Taliban hareketinin bağlantıları var mı? 

Suudi Arabistan Krallığı ile ilişkilerimiz farklı bir meseledir. Suudi Arabistan, Müslümanlar arasında merkezi bir yerdedir, kıblemiz ve mukaddes yerlerimiz orada bulunmaktadır. Bundan dolayı, bu devletin İslam alemine ve İslami hareketlere karşı büyük sorumlulukları bulunmaktadır. Biz Suudi Arabistan halkı ve hükümeti ile iyi ve sürekli ilişkilerimiz olması için çalışıyoruz. 

Öte yandan Kabil yönetiminde bulunan bazı sorumluların Suudi Arabistan yolculukları ve çeşitli görüşmeleri ve karşılıklı sözler verilmesi, bizim açımızdan büyük oranda sadece siyaset amacıyla gerçekçi olmayan bir tarzda meydana gelen olaylar olarak görülmektedir. 

Kabil yönetiminin sorumluları ABD tarafından seçilmiş ve atanmışlardır. Ve ABD'nin hedeflerini gerçekleştirmekte ve bu hedeflere uymaktadırlar. 


Afganistan İcra Kurulu Başkanı Abdullah Abdullah, Suudi Arabistan İçişleri Bakanı Muhammed bin Nayif ile birlikte [ 18 Ekim 2016]

Suudi Arabistan'daki yönetim ve bütün Suudlu kardeşlerimiz bu meselenin gerçeğini bilmektedirler. Dr. Abdullah'ın oraya gitmesi ve bazı görüşmeler gerçekleştirmesi siyasi bir gösteriden ibarettir. Suudi Arabistan'daki tüm Müslümanlar, ABD'nin Afganistan'da İslami bir rejimi imha etmek istediğini, Müslümanlara karşı bir savaş başlattıklarını anlamaktadır. 

Ve ABD savaşlarını açıkça "Haçlı Savaşı" olarak adlandırmıştır. Hala ülkeyi harap etmeye ve insanları öldürmeye devam etmektedirler. Bundan dolayı gerçek bir Müslümanın ve İslami bir hükümetin, Kabil hükümetini kalpten seveceğini ve onların Müslümanlara faydalı olacağı kanaatinde olacağını düşünmüyorum.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.