"Trump İsrail'i seviyor ama tahmin edilemez biri"

"Trump İsrail'i seviyor ama tahmin edilemez biri"

İsrailli siyasi uzmanlar, ABD'deki Trump döneminin kendileri açısından belirsizliklerle dolu olduğunu belirtti.

ABD'deki başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın kazanmasının ardından İsrail basınında "ihtiyatlı" yorumlar öne çıktı. İsrailli siyasi analistler, Trump'ın başkanlığının kendileri açısından belirsizliklerle dolu olduğu tespitinde bulundu.

Siyasi analist Barak Ravid, İsrail'in "Haaretz" gazetesindeki "Netanyahu açısından meçhule yolculuk" başlıklı makalesinde, Trump’ın siyasi anlamda "öngörülemez" ve bir anlamda bulmaca gibi olmasından dolayı İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun son aylarda Trump’ın kazanma olasılığından endişe duyduğunu belirtti.

Netanyahu’nun, ABD'deki başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin adayı olan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u, ailesini, çevresini ve en büyük bağışçılarını 20 yıldan uzun süredir tanıdığını kaydeden Ravid, dolayısıyla İsrail Başbakanının onlarla nasıl çalışacağını, üzerilerinde nasıl etkili olabileceğini ve nasıl anlaşmaya varılacağını iyi bildiğini ifade etti.

Ravid yazısında, "Trump'ın görevi devraldıktan sonra ne yapacağını, Filistin, İran veya Suriye meselelerinde nasıl bir politika izleyeceğini bilmek mümkün değil. Dolayısıyla Trump, Netanyahu açısından meçhule yolculuk etmek gibi." ifadelerini kullandı.

Trump’ın başkanlığının birinci kuralı "beklenilmeyeni bekle"

Haaretz gazetesinin bir diğer yazarı Amos Harel de yazısında ABD'deki başkanlık seçimi sonuçlarının ülkesine yansımalarını "Netanyahu'nun Cumhuriyetçileri iyi okuduğu ve onlarla iyi ilişkilere sahip olduğu doğru. Ancak Trump bunun bir parçası değil, siyasetçi ve lider olarak bilinmeyen yeni bir isim." şeklinde değerlendirdi.

"Trump’ın kendisini belirli bir ideoloji veya bilinen davranış biçimlerine bağlı görmediğine" dikkati çeken Harel, Trump’ın başkanlığının birinci kuralının "beklenilmeyeni bekle" olduğuna işaret etti.

"İsrail’i seviyor ancak tahmin edilemez biri"

"Yedioth Ahronoth" gazetesinde yayımlanan "İsrail’i seviyor ancak tahmin edilemez biri" başlıklı raporda, Trump'ın açık şekilde İsrail'i desteklediği vurgulanarak, güvenlik, siyasi ve ekonomik alanlarda İsrail'in müttefiki olacağı kaydedildi.

Raporda Trump, "dürtüleriyle hareket eden, ne yapacağı belli olmayan ve partnerleriyle tartışmaya yatkın biri" olarak tanımlandı.

Çin ve Latin Amerika'yla ticari iş birliğinin Trump açısından daha önemli olduğuna işaret edilen raporda, yeni başkanın "barış süreciyle ilgilenme konusunda aceleci olmayacağı" savunuldu.

"İsrail, Ortadoğu konularında net olmayan bir yönetimle karşı karşıya"

Eski İsrail Askeri İstihbarat Başkanı Amos Yadlin de "Yedioth Ahronoth" için kaleme aldığı yazıda, önceki ABD yönetimlerinin aksine İsrail’in Ortadoğu konularında net olmayan bir yönetimle karşı karşıya olduğunu kaydetti. Yadlin, İsrail’in davranışlarının Trump’ın siyasetini belirleme konusunda ağırlığı olacağını ileri sürdü.

İsrail’in eski Washington Büyükelçisi Zalman Şoval da Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen "İsrail Bugün" adlı haber sitesi için kaleme aldığı yazıda, Trump’ın dış politikası hakkında fazla bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, Trump’ın başkanlık seçimi sırasında ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak gibi verdiği bazı sözlerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ancak zamanın göstereceğini ifade etti.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.