HRW: Peşmerge IŞİD'den aldığı Arap köylerini yıkıyor

HRW: Peşmerge IŞİD'den aldığı Arap köylerini yıkıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Peşmerge güçlerinin IŞİD'den ele geçirdiği, Araplara ait yirmi bir yerleşim yerini yıktığını tespit etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Çarşamba günü yayınladığı yeni raporunda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne bağlı Peşmerge güçlerinin IŞİD'den ele geçirdiği çok sayıda Arap yerleşimini tahrip ettiğini bildirdi.

80 sayfalık raporda, resmi anlamda Bağdat Yönetimi'ne bağlı olmasına rağmen fiili olarak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin kontrolündeki Kerkük ve Ninova bölgeleri incelendi. Eylül 2014 ve Mayıs 2016 tarihleri arasında ihtilaflı bölgelerdeki tahribatı araştıran araştırmacılar, Peşmerge güçlerinin IŞİD'den ele geçirdiği bölgelerde Arap yerleşimlerini imha ederek demografiyi değiştirdiğini tespit etti. Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleri ise söz konusu bölgelerin tarihi Kürt yerleşimleri olduğunu öne sürerek bu bölgeleri Kürdistan Yönetimi ile birleştirmeyi hedefliyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Ortadoğu Direktörü Joe Stork, "Kürdistan Yönetimi'ne bağlı güvenlik güçleri Kerkük ve Ninova'daki Arap yerleşimlerini hiçbir geçerli askeri amacı olmaksızın yıkıyor. Buralarda herhangi Kürt nüfus da yaşamıyor" dedi. Stork "Kürdistan liderlerinin politik amaçları yerleşim yerlerinin illegal olarak tahrip edilmesini meşrulaştırmaz" diye ekledi.


Peşmerge güçleri tarafından tamamen tahrip edilen yerleşim yerlerinden biri

HRW'nin raporu 120'den fazla tanık ve yetkiliyle yapılan görüşmeler, uydu görüntülerinin analizi ve araştırmacıların saha gözlemleri sonucunda hazırlandı. Araştırmanın sonucunda Kerkük'te 17, Ninova'da ise 4 köyün yıkıma uğradığı belirlendi. Bu 21 köy ve kasabalardan 3'ü hariç olmak üzere en az yarısının yıkıldığı tespit edildi. Uydu görüntülerinden elde edilen bilgilere göre 62 yerleşim yerinin ise önemli ölçüde tahrip olduğu belirtildi.

Peşmerge güçleri ve Kürdistan Yönetimi liderleri bazı köylerdeki tahribatın IŞİD'e karşı verilen savaş sırasında Koalisyon güçlerinin bombardımanı nedeniyle oluştuğunu savunsa da HRW yetkilileri IŞİD'in hiç ele geçirmediği yerleşim yerlerinin de tahrip edildiğini belgeledi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.