Bergdahl Takası, Taliban İçin "Kilit Bir Başarı"

Bergdahl Takası, Taliban İçin "Kilit Bir Başarı"

ABD ve Taliban arasında 2014 yılında gerçekleştirilen takasın görüntüleri yayınlandı.

Afganistan İslam Emirliği (Taliban), 2014 yılında çavuş Bowe Bergdahl'a karşılık üst düzey 5 Taliban komutanının takas edilmesinin, Batı'ya ve onun müttefiklerine karşı savaşında büyük bir başarı olduğunu söyledi. İddia, Taliban'ın resmi internet sitesi Voice of Jihad'ta  bu ayın başlarında yayınlanan uzun bir video vasıtasıyla ileri sürüldü.

Takas sırasında çekilen görüntüler, videonun başlarında gösteriliyor. Görüntüler, Bergdahl'in Amerikan kuvvetlerine teslim edilmek üzere olduğu ve beş Taliban liderinin Katar'a 

varışının ardından sıcak bir şekilde karşılandığı anları içeriyor. Ekran görüntüleri aşağıda görülebilir.

Bergdahl karşısında takas edilmeden önce  beş Taliban komutanının hepsi, El Kaide ile olan bağlantıları nedeniyle Küba'da  tutuklu bulunuyordu.

Nurullah Nuri ve Muhammed Fazl, Afganistan'da kıdemli Taliban komutanlarındandı. Hayrullah Hayrhva, Herat vilayeti valisiydi ve Molla Ömer'in güvenilir yardımcılarından biriydi. Abdulhak Vasîk kıdemli bir Taliban istihbarat görevlisiydi. Ve Muhammed Nebi Ömeri'nin de Amerika ve koalisyon güçlerini hedef alan el-Kaide-Taliban ortak hücresinin bir parçası olduğu iddia ediliyordu. Cezaevini yöneten Ortak Görev Timi Guantanamo (JTF-GTMO) beş cihat yanlısının hepsinin Amerika'ya, Amerika'nın çıkarlarına ve müttefiklerine yönelik yüksek güvenlik riski teşkil edeceğine inanıyor.

Bergdahl, 2009 yılının Haziran ayında Paktika vilayetinde Amerikan karakolundan uzaklaşmasının ardından Taliban savaşçıları tarafından yakalanmış ve gözaltına alınmıştı. Daha sonra yıllarca Taliban koalisyonunun üyesi ve El Kaide'nin yakın müttefiki olan Hakkani teşkilatı tarafından esir tutuldu. Teşkilatı yöneten Siracuddin Hakkani, Taliban'ın üst düzey iki vekilinden birisi konumunda ve aynı zamanda kıdemli El Kaide liderleriyle birlikte de çalışmıştı. Siracuddin Hakkani, El Kaide'nin elit şurasında bir koltuğa dahi sahipti.

Propaganda amaçlı yapımda; "şehadet operasyonu" yapacak kişilerin talimlerine, el yapımı patlayıcı yapma eğitimi veren bir sınıfa ve bomba yüklü araçla saldırı yapan bir canlı bomba eylemcisine ait görüntülere vurgu yapılıyor.

"Kafirler" olarak tanımlanan Batı ittifakının, İslami halka karşı işlediği iddia edilen suçların kısa bir derlemesi de gösteriliyor. Bir caminin içindeki Amerikan askerlerinin ve Kur'an-ı Kerim yakmasıyla tanınan Florida'lı papaz Terry Jones'un fotoğrafları da videoda gösterilenler arasında.

Fakat videonun çoğu Taliban'ın Paktika'nın birkaç bölgesinde yaptığı askeri operasyonlara odaklanıyor. Taliban'ın Paktika gölge valisi Hafız Bilal Fatih (aşağıda) videoda en az iki kere konuşuyor. Bir klipte, iki silahlı koruma arasında otururken görülüyor. Hafız Bilal Fatih, vefatı 2015 yılında açıklanan Molla Ömer'den sonra grubun emiri olan Molla Ahtar Muhammed Mansur'un arkasında birleşmiş olan Taliban'ı tasvir ediyor. Hafız Bilal Fatih aynı zamanda Afgan halkının, Afgan Hükümeti'ne ve koalisyon ortaklarına karşı Taliban savaşçılarına destek olduğunu da iddia ediyor.

Hafız Bilal Fatih

Video, Molla Ahtar Muhammed Mansur'a ait olab ve Taliban'ın, Afganistan'da İslami bir devlet yeniden kuruluncaya dek savaşı sürdüreceğine dair bir ses kaydı ile sona eriyor. 

Taliban videosundan ekran görüntüleri:

Guantanamo'dan nakledilmelerinden sonra Katar'da karşılanan beş Taliban lideri

Kaynak: Mepa News ve Long War Journal

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.