Guantanamo'dan Suriye'ye: Şam El İslam

Guantanamo'dan Suriye'ye: Şam El İslam

Lider değişikliği ile tekrar gündeme gelen grup Lazkiye kırsalındaki etkin ve çoğunluğunu Faslı savaşçılar oluşturuyor.

Suriye'deki muhalif gruplardan biri olan Şam el İslam Hareketi, eski liderlerinin 'sağlık ve işle ilgili sorunları' nedeniyle, lider değişikliğine gitti. Hareket, Suriye'deki El Kaide ve diğer cihat yanlısı gruplar ile ittifak halinde bulunuyor. 

Cihat yanlısı grup, ABD'nin küresel teröristler listesinde bulunan ve Suriye'de askeri eğitim verdiği bilinen eski bir Guantanamo mahkumu tarafından kuruldu.

Şam el İslam Hareketi, 20 Nisan tarihinde Twitter hesabından eski lider Ebu Talha el Endulusi'nin istifasını ve yeni lider olarak Ebu Muhammed el Beydavi'nin belirlendiğini duyurdu. Bunun yanısıra, eski lider El Endulisi'nin, Suriyeli olmayan savaşçıların ağırlıkta olduğu Ensaruddin koalisyonunun başkan yardımcısı olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Bir buçuk yıl Şam el İslam Hareketi liderliği ve Ensareddin başkan yardımcılığı görevini sürdüren Ebu Talha el Endulisi, sağlık ve işle alakalı sorunlarından dolayı sorumluluğunun hafifletilmesi talebinde bulundu. Şura konseyi, bu konuyu tartışmak için toplandı. Kardeşimiz Ebu Muhammed el Beydavi'nin Şam el İslam Hareketi emiri olarak seçilmesi kararlaştırıldı." denildi. 

Şam el İslam Hareketi'nin bayrağı

Endulisi'nin Ensareddin Cephesi'ndeki görevinin devam edip etmeyeceği açıklamada net olarak belirtilmedi. 

Şam el İslam Hareketi, 2013 yılında İbrahim bin Şakran, Ahmet Mizuz ve Muhammed Alami adındaki, ABD'nin 2001 işgali sonrası Afganistan'da yakalanıp Guantanamo'ya gönderilen ve sonra 2004'te serbest bırakılarak hükümetlerine teslim edilen üç Faslı tarafından kuruldu. 

Bin Şakran, kendisi hakkındaki El Kaide bağlantılı Fas İslami Savaş Grubu Şeri Komisyonu'nun "üst düzey üyesi" olduğu bilgi notuna rağmen serbest bırakıldı.

Fas hükümeti açıklanamayacak şekilde, üç cihat yanlısı lideri 2004 yılının sonlarında aynı zamanda serbest bıraktı. Bin Şakran ve Mizuz hemen cihatçı faaliyetlere geri döndü ve 2007 yılında terörizmi desteklemekten dolayı tutuklandılar ve sonrasında tekrar serbest kaldılar.

Ebu Ahmed el Mağribi olarak bilinen Bin Şakran, bu yılın başlarında Nusra Cephesi, Ahraruşşam ve Muhacirler Ordusu ile beraber Suriye ordusuna karşı Lazkiye'nin sahil bölgesinde rejim ordusuna karşı başlatılan operasyon sırasında öldürüldü. 

İbrahim bin Şakran (Ebu Ahmed el Mağribi)

Grubun kurucularından biri olan Alami ise, 2013 yılının Ağustos ayında Suriye'de öldürüldü. Mizuz'un hala Şam el İslam Hareketi ile içinde aktif görevde olduğu düşünülüyor.

ABD devleti, 2014 yılının Eylül ayında Şam el İslam Hareketi'nin özel küresel terörist listesine  ekledi.

El Kaide ile bağlantılı Cihat koalisyonunun bir parçası

Şam el İslam Hareketi'nin Suriye'de en az bir eğitim kampına sahip olduğu biliniyor. 2014 Aralık ayında, Ensaruddin Cephesi Şam el İslam savaşçılarının eğitim görüntülerini paylaştı. O kampın hala kullanılıp kullanılmadığı konusunda bir netlik yok.

Ensaruddin Cephesi, dört cihat yanlısı grubun katılımı ile bir koalisyon olarak 2014 yılında kuruldu. Kurucu gruplar; Ceyş el Muhacirin vel Ensar, Şam el İslam Hareketi, El Kadra Bölüğü ve Fecruşşam idi. Ceyş el Muhacirin vel Ensar ve ona katılımını açıklayan El Hadra Bölüğü daha sonrasında Nusra Cephesi'ne katıldılar.

Ensaruddin Cephesi, El Kaide'nin Suriye kolu olan Nusra Cephesi ile yakın bir ittifak halinde bulunuyor. 2016 yılı Şubat ayı başlarında, Ensaruddin Cephesi bir açıklama yayınlayarak, "Haris el Nazari" için taziyede bulundu. Nazari, ABD'nin düzenlediği drone saldırısı sonucu 5 Şubat'ta hayatını kaybeden önemli Arap Yarımadası El Kaidesi liderlerinden biriydi.

Grup açıklamasında, "Genel olarak Müslümanları, özelde mücahidleri hedef alan zalim Haçlı bombardımanı sonucu kardeşimiz Şeyh Haris bin Gazi el Nazari'nin şehit olduğu haberi üzerine üzüntüye boğulduk." ifadelerini kullandı. 

Ensaruddin Cephesi, üst düzey El Kaide üyesi ve Nusra Cephesi şura konseyi üyesi Ebu Firas el Suri'nin ölümü üzerine de taziye yayınladı. Ebu Firas, bu ayın başlarında ABD'nin Idlib kırsalında düzenlediği hava saldırısı ile hayatını kaybetti. Pentagon Ebu Firas'ın, "80'ler ve 90'lar'da Afganistan'da Usame bin Ladin ile çalıştığını ve diğer El Kaide kurucu üyelerini küresel terörist eylemler gerçekleştirmek üzere eğittiğini" düşünüyordu.

Kaynak: Mepa News ve Long War Journal

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.