İran, Afgan Milisleri Törensiz ve Topluca Defnediyor

İran, Afgan Milisleri Törensiz ve Topluca Defnediyor

Suriye'de rejim için savaşan Afganistanlı milislerin, İran tarafından merasim düzenlenmeden toplu bir şekilde gömülmesi tepkilere neden oldu.

“İran Devrim Muhafızları” ve “Ensaru Hizbullah” milisleri komutanı, Suriye’de rejim için savaşmaya gelen Afganistanlı milislerin öldürüldüğünde merasim düzenlenmediği açıklamasında bulundu. Komutan, Afganlı milislere 'layık' bir merasimin veya İran hükümeti tarafından resmi bir törenin düzenlenmeyip toplu bir şekilde gömülmelerinin Afgan savşçıları aşağılamak olduğunu vurguladı.

İranlı yetkililerin, Suriye savaşında muhalifler tarafından öldürülen savaşçıları için dini kutlamalar yaptığı biliniyor. Savaşçılar için resmi merasimlere hükümet yetkilileri ve İran dini lideri Hamaney’in temsilcileri katılıyor. Ancak İran’ın Suriye’ye savaşması için gönderdiği Afganistanlı milisler için herhangi bir tören düzenlenmemesi bazı yetkililer tarafından eleştirildi. İran’da Ammariyun haber sitesi,  Afgan milisleri eğiten General Kasimi’nin şu açıklamalarına yer verdi: “Suriye’de hayatını kaybeden Afganistanlı milisler İran’da yalnız bir şekilde gömülüyorlar. Afganlıları cesaretlendirecek veya onları onure edecek hiçbir merasim düzenlenmediği gibi hiçbir yetkili de gömüldüğü esnada hazır bulunmuyor. Oysa İranlı askerler uğurlandığı zaman siyasi ve askeri yetkililerin tamamının katıldığı kalabalık merasimlerin düzenlendiğine şahit olmaktayız. Geçen sene kimliği dahi bilinmeyen 100’den fazla Afganlı milis hiçbir merasim düzenlenmeden gömüldü.”

Suudi Arabistan’da yayın yapan İkaz gazetesine göre, Suriye ve Irak’ta ölen İranlılar ve paralı askerler hususunda çeşitli çalışmalar yapan Miraç Teşkilatı, General Kasimi’nin açıklamalarına cevap verdi. Miraç Teşkilatı’nın, “Tahran’da kimliği belirsiz bir şekilde gömülen Afganlı milisler, Afganlı ve Pakistanlılardan kalan 70 paralı askerdi. Onların tamamı Suriye’de öldürüldü. İran’a getirilen bu milislerin ailelerine ulaşılamadığı gibi İran’da tanıdıkları da bulunamadı.” ifadeleri paylaşıldı.

Ensaru Hizbullah

Said Kasimi, yaklaşık 8 sene süren Irak-İran savaşına katıldı. İran’ın en radikal taraftarları arasında yer almaktadır. Geçtiğimiz Mart ayında Bahreyn’in İran’ın bir parçası olduğunu iddia ederek Bahreyn’in işgal edilmesi ve İran’a ilhak edilmesi çağrısında bulundu. Kasimi’nin liderliğini yaptığı Ensaru Hizbullah hareketi, Ali Hamaney’e bağlı cemaatlerden kabul edilmektedir. 1995 yılında kurulan Ensaru Hizbullah hareketinin, belirli bir komutanlıktan ziyade direk Hamaney’e bağlı bir hareket olduğu belirtilmektedir. Daha çok şiddet yanlısı Şii akımlarından fonlandığı kaydedilmektedir.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.