IŞİD, Sirte'de varlığını sürdürüyor

IŞİD, Sirte'de varlığını sürdürüyor

"Sirte Bağdadi’nin örgütünün eline geçtiğimiz yıl geçti ve Musul ile Rakka'dan sonra sözde hilafetin elinde kalan en önemli üçüncü şehir konumunda."

Libyalı güçlerin şehri geri almak için başlattığı operasyonun üzerinden 6 aydan daha uzun süre geçmesinin ardından IŞİD savaşçıları Sirte'de küçük bir alanı elinde tutuyor. ABD ve Batı destekli Bunyan El Mersus operasyon odası sözde hilafetin askerlerine karşı yürütülen savaşa nezaret ediyor. 17 Kasım'da Bunyan El Mersus resmi Twitter sayfasında sahadaki son duruma ilişkin güncellenmiş bir harita yayınladı. Harita aşağıda görülebilir.


Bunyan El Mersus'un haritası Bağdadi'ye bağlı güçlerin ana olarak, Ağustos ayından beri cihat yanlılarının elinde kalan birkaç bölgeden biri olan Giza Marina'da bulunduğunu ortaya koyuyor.

IŞİD'in Kuzey Afrika'daki kalesi, bu yılın başından beri önemli ölçüde daraldı. Fakat grubu mensupları tamamen kuşatılmalarına ve Akdeniz sahiline sıkıştırılmalarına rağmen topyekûn bir yenilgiden bir süre için kurtulmayı başardı.

22 Eylül'de Bunyan El Mersus tarafından yayınlanan bir önceki harita grubun 600 Mahallesi ve Giza Marina'ya sıkıştırıldığını ortaya koymuştu. Şu an IŞİD sadece Giza Marina'yı kontrol ediyor.


Bağdadi'nin savaşçıları geçtiğimiz iki ayda, ABD’nin hava saldırılarına rağmen şehrin içinde dayanmayı başardı.

ABD'nin Sirte'ye karşı hava operasyonları 1 Ağustos'ta başlamıştı. ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Kasım'ın 8'ine kadar 368 hava saldırısı gerçekleştirildiğini bildirdi. Bu saldırılardan hassas olarak hedef seçilerek yapılmış hava saldırılarının yarısı Kasım ayında, operasyonun üçüncü ayında gerçekleştirildi. Fakat hava saldırıları bu ay yavaşladı, yalnızca bir saldırı rapor edildi.

AFRICOM'da görev yapan bir general olan Thomas Waldhauser, Stars and Stripes'a bu hafta başında şehirde geri kalan apartman bloklarında yaklaşık 200 IŞİD savaşçısının kaldığını söyledi. Musul'da olduğu gibi, cihat yanlıları Sirte'de de birbirlerine bağlı birçok tünel kazmış vaziyette. Grup keskin nişancılara, el yapımı patlayıcılara ve intihar saldırılarına bel bağlıyor. Fakat son günlerde IŞİD hiçbir "şehadet eylemi" gerçekleştirdiğini duyurmadı.

Sirte Bağdadi’nin örgütünün eline geçtiğimiz yıl geçti ve Musul ile Rakka'dan sonra sözde hilafetin elinde kalan en önemli üçüncü şehir konumunda. IŞİD, hâkimiyetinin doruğundayken Sirte'de binlerce savaşçıya sahip olmuş olabilir. ABD şimdi, Sirte'den Libya'nın geri kalanına ve Kuzey Afrika'ya kaçan cihat yanlılarının izini sürmeye çalışıyor.

Sirte'de bina bina gerçekleşen çatışmalarda birkaç yüz Bunyan El Mersus savaşçısı ölürken birkaç binden fazlası da yaralandı. IŞİD'in propaganda makinesinin önemli bir aktörü olan Amak Haber Ajansıda yüksek ölüm miktarları vermeye devam ediyor. Amak Haber Ajansı Kasım ayı boyunca Sirte'nin içinde ve çevresindeki çatışmalardan günlük gelişmeleri aktarmaya devam etti. Cihat yanlıları Bunyan El Mersus güçlerinden "Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti'ne bağlı militanlar" olarak söz etmekte. Misrata'dan ve diğer bölgelerden savaşçıları bünyesinde toplayan Bunyan El Mersus, Libya'nın BM destekli hükümeti olan Libya Ulusal Uzlaşı Hükümeti ile ittifak halinde.

Örneğin, Amak Haber Ajansı 13 Kasım'da aktardığı bir haberde "Sirte'nin batısında Ulusal Uzlaşı militanlarına ait bir araç yok edildi ve içerisindeki herkes öldürüldü" ifadelerine yer verdi. 14 Kasım'da ise Amak Haber Ajansı şehirde süren çatışmalarda 5 Ulusal Uzlaşı Hükümeti "militanının" öldürüldüğünü ve 22 tanesinin yaralandığını iddia etti. Aynı günde verile bir başka haberde Amak Haber Ajansı Uzlaşı Hükümeti "militanlarının" 10 kayıp daha verdiğini belirtti. 16 Kasım'da Amak, Uzlaşı Hükümeti "militanları" ile IŞİD savaşçıları arasında Sirte'de iki gündür süren çatışmalarda 6 askerin öldürüldüğünü 42 askerin ise yaralandığını ifade etti. Propaganda kuruluşu tarafından yayınlanan bir videoda da Sirte'nin güneyinde cihat yanlılarının bir kontrol noktasına ait olduğu iddia edilen görüntülere yer verildi. Video yüksek ihtimalle IŞİD saflarında moralleri artırmayı ve IŞİD mensuplarının Libya'da bazı bölgelerin kontrolünü hala koruduğunu göstermeyi amaçlıyor.

Bu ayın başlarında yayınlanan bir ses kaydında Ebubekir Bağdadi Sirte'deki adamlarını, Avrupalı Haçlıların planlarını bozdukları için övmüştü. Bağdadi kendisine bağlı savaşçıları Libya'da ve başka yerlerde "ölüme kadar savaşmaya" çağırmıştı.

Tomas Joscelyn tarafından the Long War Journal için kaleme alınan bu haber Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.