Irak ve Suriye'ye Savaşmak İçin 2 Bin 750 Türkiyeli Gitti

Irak ve Suriye'ye Savaşmak İçin 2 Bin 750 Türkiyeli Gitti

2011'de bu yana Irak ve Suriye’ye 2 bin 750 Türk vatandaşının gidip geldiği; 457'sini bölgede öldüğü belirtiliyor.

Emniyet İstihbarat Dairesi’nin ‘gizli’ raporunda Nisan 2011'den beri Irak ve Suriye’ye 2 bin 750 Türkiye vatandaşının gidip geldiği, halen bölgede 1211 kişinin bulunduğu, bunlardan 749’unun IŞİD, 136’sının ise Nusra Cephesi’nde (NC) olduğu, bugüne kadar 457 Türkiye vatandaşının bölgede öldüğü ifade ediliyor.

Hürriyet’ten İsmail Saymaz’ın haberine göre MİT verilerine dayanarak hazırlanan raporda Suriye’ye giden Türkler ve Türkiye’deki Selefi tabanı hakkında ayrıntılı bilgiler yer alıyor. Raporda Selefilerin Türkiye’deki tabanlarının 10 bin-20 bini bulduğu savunuluyor.

Türkiye’den gidenlerin sayısının Tunus, Suudi Arabistan ve Ürdün seviyesinde olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu, ülkemiz açısından bir tehdit niteliği taşımaktadır. Söz konusu grupların kısa vadede kollektif bir şekilde hareket edememesi bir avantaj teşkil etmektedir” deniliyor.

Raporda ayrıca Nisan 2011'den beri Irak ve Suriye’ye 2750 Türkün gidip geldiği, halen bölgede 1211 kişinin bulunduğu, bunlardan 749’unun IŞİD, 136’sının ise Nusra Cephesi’nde (NC) olduğu, bugüne kadar 457 Türk’ün bölgede öldüğü anlatılıyor.

Raporda, özellikle 2014 yılından sonra bölgeye gidiş gelişlerin arttığı, örgütle bağlantılı lojistikçiler veya kaçakçıların yardımıyla sınırı geçtikleri, çatışmalarda yaralananların tedavi için Türkiye’ye döndüğü ifade edildi. Dönenlerin kimliklerini gizledikleri ve yardım çalışması gibi insani mülahazalarla Suriye’ye geçtiklerini söyledikleri kaydedildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı raporu 50 ilin istihbarat şubesine gönderdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.