Arakan'da Müslümanlara ait 1200'den fazla yapı yok edildi

Arakan'da Müslümanlara ait 1200'den fazla yapı yok edildi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayınladığı rapora göre, Arakan Müslümanlarının karşı karşıya kaldığı felaket sanılandan daha büyük.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün uydu görüntülerine dayandırdığı raporunda, Myanmar ordusunun operasyon düzenlediği Arakan'da beş Müslüman köyünde yer alan 820 yapının sadece bu ay içinde yok edildiği belirtildi. 

İnsan Hakları İzleme Örgütü Asya Direktörü Brad Adams, korkutan görüntülerin Rohingya köylerinde yaşanan yıkımın hükümet yetkilileri tarafından itiraf edilenden daha fazla olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. 

Üç köyde 430 yapının yok edildiğini gösteren uydu görüntülerinin ortaya çıkmasına rağmen, geçen hafta Myanmar Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nü olayı abartmakla suçladı.  

Sözcü, geçen ay kimliği belirsiz saldırganların, Arakan'ın Maungdaw kasabasında sınır koruma merkezine saldırarak 9 polisi öldürdüğünü ve bu olay sonrası büyük bir operasyonun başlatıldığını belirtti.

Rohingya Müslümanları Arakan'da ağır bir şekilde ırk ve din ayrımcılığıyla, baskıyla ve şiddetle yüzleşiyor. 'Kaçak2 olarak görünen göçmenler, Budist topluluk tarafından sık sık hedeflenmişti.

'Kaçak' göçmenler, nesiller boyunca o topraklar üzerinde yaşamış olmasına rağmen hükümet onlara vatandaşlık vermeyi reddediyor.

100 binden fazla Arakanlı, 2012 yılında evlerinden sürüldükten beri hala kamplarda yaşıyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, 10,17 ve 18 Kasım'da kaydedilen uydu görüntülerinin yıkılan yapıların sayısını 1,250 olarak gösterdiğini söylüyor.

Arakan Rohingya Ulusal Organizasyon aktivisti Ko Ko Linn, yüzlerce tutuklama yapıldığını, Maungdaw'da en az bin evin yakılıp kül edildiğini ve 100'den fazla insanın öldürüldüğünü söyledi.

Gazeteci ve yardım görevlilerine getirilen erişim kısıtlamalarından dolayı bu tutuklamalara sebebiyet veren şikayetleri doğrulamak mümkün değil.

Cuma günü Birleşmiş Milletler, kötüleşen insan haklarıı durumundan dolayı Myanmar devletini uyardı.

On binlerce insan, askeri operasyonunun ortasında evlerinden kaçtı.

Ayrıca bölgeden kadın ve kız çocuklarına karşı cinsel istismarı ve tecavüzü de içeren insan hakları ihlalleriyle ilgili raporlar geliyor. 

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.