ABD: Suriye askerlerini öldüren hava saldırısı hukuka uygun

ABD: Suriye askerlerini öldüren hava saldırısı hukuka uygun

Pentagon soruşturması, ABD'nin Suriye askerlerini IŞİD mensubu sanarak hatayla vurduğunu ortaya çıkardı.

ABD ordusuna göre, yapılan soruşturma sonucu ABD öncülüğündeki koalisyonun birçok Suriye rejimi askerinin ölümüne neden olan hava saldırısının uluslararası hukuku ihlal etmediğine hükmedildi.

ABD Hava Kuvvetleri Merkez Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Deyr Ez Zor yakınlarında 17 Eylül'de gerçekleşen hava saldırısında rejim askerleri IŞİD mensubu sanılarak vuruldu.

Açıklamada "Suriye rejimiyle bağlantılı güçler saldırıda vuruldu fakat silahlı çatışma kanunları ve geçerli angajman kurallarına uygun olarak atışların IŞİD'i hedef aldığına dair iyi niyetli bir inanış hâkim. Hedef alma prosedürlerini ya da angajman kurallarının kasıtlı olarak ihmal edildiğine dair bir bulgu yok." denildi.

Rusya söz konusu saldırıda 62 rejim askerinin öldüğünü ve en az 100 tanesinin de yaralandığını belirtmişti. Saldırı ABD tarafından rejimin doğrudan hedef alındığı ilk saldırıydı.

Tuğgeneral Richard Coe, soruşturma görevlisi, birçok insani faktörün de yanlış tanımlamaya sebep olduğunu belirtti. Coe şu ifadeleri kullandı: "Benim görüşüme göre onlar iyi iş yapmak için ellerinden gelenin en iyisini yapan birkaç insan. Hedef alınan birlikler de birçok yönden koalisyonun son iki yıldır hedef aldığı IŞİD gibi görünüyor ve hareket ediyordu."

El Cezire kaynakları, ölümcül olaya sebebiyet veren kişi ya da kişilerin hataları dolayısıyla cezalandırılıp cezalandırılmadığına ilişkin bir bilginin olmadığını belirtti. Aynı zamanda saldırı öncesi koalisyonun Rusya ile planlanan hava saldırı esnasında bölgede hiçbir Suriye rejimi ve Rusya unsuru olmadığından emin olmak için iletişime geçmeye çalıştığı da ifade edildi. İddiaya göre Rusya, koalisyonun iletişim çabalarına o anda cevap veremedi. "Saldırı bölgesinde Rus askerlerin de bulunduğu öğrenilince atışların durdurulduğu" bildirildi.

Saldırıda ABD, Avustralya, Danimarka ve Birleşik Krallık hava unsurları yer almıştı. Suriye rejimi saldırıyı kınamış ve "tehlikeli ve pervasız" olarak niteleyerek bunun ABD'nin IŞİD'e desteğine açık bir delil olduğunu ileri sürmüştü.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.