Afganistan'daki siyasi mahkumlar süresiz olarak gözaltında

Afganistan'daki siyasi mahkumlar süresiz olarak gözaltında

"Rejim bu mahkumları belirsiz bir şekilde tutarak uluslararası sorumluluklarını ihlal ediyor ve uluslararası kamuoyu bu bariz ihlale karşı kör bir durumda"

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, siyasi mahkumların tahliyesinin askıya alındığını açıkladı. Yani artık Afganistan'da haklarında hiç bir suçlama veya hüküm bulunmayan siyasi mahkumlar süresiz olarak gözaltında tutulabilecekler. 

Yapılan işkence ve benzeri insan hakları ihlalleriyle kötü bir şöhret kazanmış olan Bagram Cezaevi, Kabil hükümeti tarafından tekrar mahkumlarla dolduruldu.

İnsan Hakları Bağımsız Komisyonu şu anda Bagram’da, bilinmez bir kadere sahip yüzlerce mahkumun ve ayrıca tahminen 150 çocuğun tulduğunu rapor etti.

Benzer bir şekilde, senato temsilcisi Pul e Çarki’den alıntı yapan medya kurumları şunları ekledi:

"Bu tesisteki 800 mahkum hükümsüz bir şekilde tutuluyor. Diğer 440’ı idam cezasının infaz edilmesini bekliyor, 144’ü bilinmeyen hastalıklara yakalandı."

Senato temsilcisi hükümetin tutuklulara hukuka uygun davranmasını istediğini belirtti. Şu sıralarda ülke genelinde binlerce tutuklu sebepsiz yere gözetim altında tutuluyor.

Mahkumlar ne yargılanıyor ne de serbest bırakılıyorlar.

Siyasi suçluların önemli bir kısmını 'Afganistan İslam Emirliği' olarak da bilinen Taliban'ın destekçileri ve sempatizanları oluşturuyor.

Taliban, resmi sitesinden bir açıklama yayımlayarak söz konusu duruma dikkat çekti ve uluslararası organizasyonlara çağrıda bulundu:

"Rejim bu mahkumları belirsiz bir şekilde tutarak uluslararası sorumluluklarını ihlal ediyor ve uluslararası kamuoyu bu bariz ihlale karşı kör bir durumda. Uluslararası organizasyonlara çağrımız, ceza süresi bitmiş olan mahkumların serbest bırakılması için çalışılması ve bu illegal suçlamalardan sorumlu olanların adalete teslim edilmesi için seferber olunmasıdır."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.