Trump'ın telefonu ilişkileri gerdi

Trump'ın telefonu ilişkileri gerdi

Donald Trump'ın Tayvan devlet başkanı ile yaptığı telefon görüşmesi, ABD-Çin ilişkilerinde gerginlik ihtimali doğurdu.

Trump’ın geçiş ekibinden yapılan açıklamada, 20 Ocak’ta Beyaz Saray’da görevi ABD Başkanı Barack Obama’dan devralacak Trump’ın Tsai ile telefonda bir görüşme gerçekleştirdiği aktarıldı.

Taiwan Tims, Tsai’nin üst düzey yardımcılarıyla birlikte gelecek ayın başında New York’a gelerek Trump yönetimiyle görüşeceği kaydedildi. Financial Times ise ABD’nin 1972’de ’Tek Çin’ adı verilen politikayı kabul etmesinin ardından 1978’de Pekin’in tek Çin temsilcisi olarak tanındığını hatırlattı. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik.Konseyinin eski Asya direktörü Evan Medeiros da Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Çin liderliği bunu oldukça provakatif bir hareket olarak görecek” dedi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, Trump’ın Tayvan Devlet Başkanı’yla yaptığı görüşmenin ABD’nin ‘Tek Çin’ politikasında herhangi bir değişiklik yaratmadığı kaydedildi.

ABD başkanlığına seçilen bir siyasetçinin 1979’dan bu yana ilk kez Tayvan lideri ile konuşmasını değerlendiren Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, “Bu, sadece Tayvan tarafının hileli bir oyunu. Uluslararası toplumun ‘Tek Çin Politikası’ndaki sabit kabulünü değiştiremez” açıklamasını yaptı. Görüşmenin, “ABD’nin uzun yıllardır kabul ettiği ‘Tek Çin Politikası’nı da değiştireceğini düşünmüyorum” da diyen Vang, ‘Çin-ABD siyasi temelinin zarar görmesini istemediklerini’ belirtti.

Trump, Twitter hesabındaki paylaşımında, “Tayvan lideri, bugün benim başkanlığı kazanmamı tebrik için aradı. Teşekkür ederim. ABD, Tayvan’a milyarlarca dolarlık askeri mühimmat satmasına rağmen Tayvan liderinin tebrik telefonunu kabul etmememin gerekmesi ne kadar ilginç” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Sputnik Türkiye

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.