İslami Mağrip El Kaidesi Fransız hedeflerini vurdu

İslami Mağrip El Kaidesi Fransız hedeflerini vurdu

Mali'de Fransa müdahalesi sonrası direniş pozisyonuna çekilen cihat yanlısı gruplar Fransız hedeflerine saldırılar düzenlemeye devam ediyor.


Mali ve çevre ülkelerde 2014 yılından bu yana gerçekleştirilen El Kaide bağlantılı saldırılar (harita)

İslami Mağrip El Kaidesi Kuzey Mali'deki Timbuktu ve Gao havalimanlarını hedef alan saldırıları üstlendi. Cihat yanlısı grup Gao'da bir canlı bomba saldırısını gerçekleştirirken Timbuktu havalimanındaki bir Fransız üssünü de roketlerle hedef aldı.

"Saldırganlar BM etiketli araçları kullandı" 

Gao'da bir bombalı araç, havalimanında BM tesislerine yakın bir kontrol noktasını hedef aldı. Saldırıda hiç kimse ölmezken, yakındaki BM binaları ağır zarar gördü. Reuters'a göre bombalı araç, patlatıldığı kontrol noktasından önce havalimanının girişindeki kontrol noktasını geçmeyi başardı. BM mensubu bir güvenlik kaynağı, saldırganların BM etiketli araçları kullanarak kontrol noktalarını geçtiğini belirtti.

 

İslami Mağrip El Kaidesi'nin bir kolu olan, Muhtar Belmuhtar liderliğindeki El Murabitûn, saldırıyı sosyal medya aracılığıyla üstlendi. Mali'de "başarılı olan" son bombalı araç saldırısı da 31 Mayıs'ta yine Gao'da El Murabitûn tarafından gerçekleştirilmişti. Bu saldırıda Çinli bir BM Barış Gücü askeri öldürülmüştü. Bombalı araç saldırısı bir Malili tarafından gerçekleştirilirken, saldırının ardından ikisi Malili biri ise yabancı 3 savaşçı dış duvarları aşıp içeri girmiş ve üç kişiyi daha öldürmüştü. Söz konusu rakamların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ve saldırılardaki gerçek ölü sayısı ise bilinmiyor.

"Muhtar Belmuhtar'ın öldürüldüğü iddiası..." 

 

Son günlerde verilen bilgilere göre, Muhtar Belmuhtar'ın bir Fransız hava saldırısı sonucu Libya'nın güneyinde öldürüldüğü tahmin ediliyordu. Ancak bu haber ne bağımsız bir kaynakça ne de İslami Mağrip El Kaidesi tarafından doğrulandı. Bu haber doğrulanırsa bile, Gao'daki son saldırı El Murabitûn'un hala daha saldırılar düzenleme kapasitesini koruduğunu gösteriyor.

"Fransız üssüne Grad füzeleri atıldı" 

Timbuktu'da ise havalimanındaki bir Fransız üssüne Grad füzeleri ateşlendi. Füzelerin, üssü çevreleyen duvarların içerisine düşüp düşmediği bilinmese de İslami Mağrip El Kaidesi saldırıyla ilgili fotoğrafları sosyal medyada paylaştı. Fotoğraflar, Mali çölünde füzeleri ayarlayan ve ateşleyen cihat yanlılarını gösteriyor. İslami Mağrip El Kaidesi daha önce de Timbuktu gölgesindeki askeri üslere roket ve havan topu saldırıları gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz ay Ber'de bir BM üssüne birkaç havan topu atılmıştı. Aynı kamp geçtiğimiz yıl da İslami Mağrip El Kaidesi tarafından kapsamlı bir roket saldırısında hedef alınmıştı.

 

27 Kasım'da Mali'nin bir başka bölgesinde, İslami Mağrip El Kaidesi'ne bağlı, daha çok Tuareg savaşçılardan oluşan bir grup olan Ensaruddin, Kidal bölgesinde Abeibara yakınlarında Fransız kuvvetlerini hedef alan bir bombalı saldırı gerçekleştirdi. Cihat yanlısı grup bu yıl içerisinde Fransız kuvvetlerini hedef alan buna benzer ondan fazla saldırı gerçekleştirmişti. Ek olarak Kidal'de, hükümet yanlısı Fransız destekli grup GATIA'nın milisleri de bir bombalı saldırıya hedef oldu. Ensaruddin tarafından gerçekleştirildiği düşünülen saldırıda en az 5 milis öldü.

"2016 yılı içerisinde en az 228 saldırı"  

2016 yılında Mali ve Batı Afrika'da şimdiye kadar en az 228 El Kaide bağlantılı saldırı gerçekleşti. Bunların birçoğu Mali'nin kuzeyinde gerçekleşse de 40'tan fazlası ülkenin güney kısmında yaşandı. Nijer, Burkina Faso, Cezayir ve hatta Fildişi Sahilleri gibi komşu ülkelerde en az 19 saldırı gerçekleşti. Bu, iki yıl öncesine göre çok daha sık olarak Mali sınırlarını aşan, Kuzey Mali'deki El Kaide öncülüğündeki direnişte büyük bir artış olduğunu gözler önüne seriyor.

Kaynak: The Long War Journal ve Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.