Taliban teçhizatını modernleştiriyor: ABD yapımı silahlar ele geçirildi

Taliban teçhizatını modernleştiriyor: ABD yapımı silahlar ele geçirildi

Taliban Kandahar'ın Gorak ilçesini ele geçirdiği saldırıya ait görüntüler yayınladı. Söz konusu saldırıda ABD yapımı birçok silah ele geçirildi.

Geçtiğimiz ay Taliban Kandahar'ın Gorak ilçesine düzenlediği saldırıda ele geçirdiği bir üste, Afgan hükümeti askerlerine destek olarak gönderilen birçok ABD yapımı silahı ele geçirmişti. Gece vakti gerçekleştirilen ve birçok Afgan hükümeti askerinin öldürüldüğü saldırı videoya da alınmıştı.

"Afgan basını yalanladı, gerçek sonradan ortaya çıktı"

Taliban 29 Kasım'da, kendisine ait internet sitesi "Voice of Jihad (Cihadın Sesi)"nde söz konusu video görüntülerini "Gorak'ın Fethi" başlığıyla yayınladı. Cihat yanlısı grup 19 Kasım'da Gorak ilçesini ele geçirdiğini iddia etmiş fakat Afgan hükümetine yakın basın kaynakları bunu yalanlamıştı. Görüntüler Taliban'ın iddiasının doğruluğunu gözler önüne seriyor.

 

Taliban 18 Kasım gecesi Gorak ilçesinin dışında bir grup Afgan hükümeti askeri tarafından tutulan bir üsse baskın düzenlemiş ve ağır bir çatışma sonrası, gece görüş özellikli kameranın uzak mesafeden yaptığı çekimde de görüldüğü gibi, Taliban savaşçıları üsse girmişti. Üssün içerisinde cansız bedenleri yerde yatan Afgan hükümeti askerleri videoda görülebiliyor.

"Birçok ABD yapımı silah ele geçirildi" 

Çatışmaların ardından Taliban ele geçirdiği bazılarına bomba atar monte edilmiş M-16 tüfekleri, M-249 hafif makinalı tüfekleri ve roketatarları sergiledi. Ek olarak, Taliban savaşçıları RPG mühimmatı ve piyade tüfeği ile makinalı tüfek mermileriyle dolu sandıkları da ele geçirdi. Videoda gece görüş gözlükleri kullanan Taliban savaşçıları da yer aldı.

 

Gorak, Afganistan'ın güneyinde Taliban kontrolü veya etkisi altında bulunan Ferah, Helmand, Uruzgan ve Kandahar kontrol hattında yer alıyor. Taliban bu güvenli bölgeyi söz konusu eyaletlerin başkentlerine düzenlediği saldırılarda etkili olarak kullanıyor. ABD tarafından doğrudan desteklenen Afgan hükümeti güçleri bu saldırılara karşı koymakta oldukça zorlanıyor.

Kaynak: The Long War Journal ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.