Atina 200 yıl sonra camiye kavuşuyor ancak Müslümanlar endişeli

Atina 200 yıl sonra camiye kavuşuyor ancak Müslümanlar endişeli

Yunanistan'ın başkentinde yaşayan Müslümanlar 200 yıl sonra ilk kez açılacak resmi bir caminin kendi mescidlerini kapattıracağı konusunda endişeliler.

Atina'nın merkezinde Omonoia meydanının çevresindeki dolambaçlı sokaklarda bir yürüyüş yaparsanız, yerel kıyafetlerini giymiş ve birbirleri ile haberleşirken bir şey için bekledikleri belli olan bir grup erkek görürsünüz. 

Bu adamları takip edip devam ederseniz, büyük bir demir kapıdan geçer ve üç basamaklı merdiveni de geçtikten sonra duvardan duvara kırmızı bir halı ile kaplı 100 metrekarelik bir odaya gelmiş olursunuz. Duvarlar yeşil beyaz renkte boyanmış olup girişin hemen yanında ahşap bir ayakkabı rafı bulunmaktadır. 

Burasının sadece normal bir apartman dairesi olmadığını fark edersiniz. Çoğunlukla Bengalce yazılmış kitapları tutan bir kitaplık ve odanın sonunda mikrofon bulunan bir podyum dışında başka hiçbir eşya ve mobilyanın bulunmadığı bir oda. 

Duvarlarda asılı birkaç saat, Kuran'dan bazı ayetler ve Mekke kentinde bulunan Mescid-i Haram. 

Burası Atina'da bulunan yüzlerce derme çatma mescitten birisi sadece. 

Resmi camisi olmayan tek başkent

Osmanlı hakimiyetinin bittiği son 200 yıldır Atina, Avrupa'da resmi bir camisi bulunmayan tek başkent durumunda. 

Kapalı kapılar ardında, garajlarda, apartmanların bodrum katlarında ibadet eden 200 binden fazla Müslüman inançlarını icra etmek için yaratıcı olmak durumundaydılar.


Atina'daki Neos Kosmos mahallesindeki El Selam mescidi

Devlet tarafından finanse edilen ilk cami

Ancak bu durum değişmek üzere. Middle East Eye'in haberine göre; 1894’te ilk görüşmesinin üzerinden bunca vakit geçtikten sonra ağustos ayı başında Yunan parlamentosu Atina'nın merkezinde bulunan eski bir askeri üs olan Votanikos’ta finansmanı hükümete ait ilk caminin yapılmasını onayladı. 

Yunanistan'ın en büyük inşaat şirketleri olan J&P-Avax, Terna, Aktor ve Intrakat tarafından üstlenilen projenin kasım ayında başlanılması ve 2017 Nisan'ında bitirilmesi planlanmaktadır. 


Beytil Mamur mescidinde Bangladeşli ve Pakistanlı Müslümanlar

Yunanistanın din işlerinden sorumlu genel sekreteri Giorgos Kalantzis’e göre, Atina'da yapılacak olan cami 350 kişilik kapasitede olup Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı gözetiminde olacaktır. Caminin idaresi ve bakımı Atina cami yönetim komitesi tarafından yapılacaktır. Projenin toplam bedeli 887 milyon Euro olup tamamı Yunan hükümeti tarafından karşılanacaktır. 

Ağustos ayında parlamentoda bir konuşma yapan eğitim ve din işlerinden sorumlu bakan Nikos Filis Atina'da Müslümanların resmi bir camiye sahip olmaları gerektiğini açıkça ifade etmiştir: "Ülkemizde yaşayan Müslümanların şu an kullandıkları derme çatma mescitler bizim için bir utanç kaynağıdır."

Cami planlarının eleştirilmesine karşılık Nikos Filis, "İçinde ne olduğu belli olmayan, güvensiz ve kontrolsüz mescitlere göre tarafımızdan denetlenen ve resmi olan bir caminin varlığı daha iyidir" dedi. 


Aşırı sağcı milliyetçi Yunan partisi Altın Şafak ise hükümeti anti-helenistik politikalar izlemekle suçlamaktadır. Partinin kurucusu ve lideri Nikolaos Michaloliakos, Votanikos gazetesinde yaptığı bir konuşmada caminin "İslamcıların ve terörün muhafazası" olacağını iddia etti.

Mahalle mescitlerinin kapatılması

Geçtiğimiz yıl, üçü Attica’da ve biri Atina yakınlarında bulunan Thiva’da olmak üzere toplam dört mescide Yunan yasaları uyarınca ibadet yeri olarak çalışma izni verildi. Bu yasalar, binaların güvenli bir şekilde kullanılması, kullanıcıların ve yerel sakinlerin korunmasını amaçlayan (kentsel planlama, sokak planlaması ve halk sağlığı açısından) kamu düzeni kurallarına uyumu içermektedir.

Votanikos'daki caminin tamamlanmasından sonra, geçici camilerden birçoğu buralarda ibadet edenlerin karşı çıkmalarına rağmen kapatılmaya zorlanacaktır.

Mısırlı bir Müslüman olan Ahmet on yıldan fazladır Yunanistan'da yaşamaktadır. O da "mahalle camilerinin kapatılmasının Müslüman topluluğa yardımcı olacağına inanmayan" onlarca göçmenden sadece biridir. Ahmet; "Bu camileri kapatmanın Müslümanlar açısından işleri daha zor hale getireceğini düşünüyorum. Özellikle namazdan sonra işine dönmesi gerekenler başta olmak üzere herkesin namaz için Votanikos’a gitmesi hiç kolay değil." diyor.


2009 yılında ekonomik kriz Yunanistan'ı vurduğunda, birçok göçmen ülkeyi terkedip başka yerlerde daha iyi şartlarda yaşam ve iş imkanları aramaya karar vermekteydi. Sonuç olarak bazı tahminlere göre Yunanistan'da bulunan geçici mescitlerin oranı eskisine göre yüzde 40 oranında azaldı. 

Sudan asıllı Yunanistan Göçmenleri Forumu Başkanı Moawia M. Ahmed’e göre 2011 yılından bu yana Yunanistan'a göçmen olarak gelen insanların yüzde 60’ı ülkeyi terk ederek Orta ve Kuzey Avrupa'ya doğru göçlerine devam etmekteler. Ona göre Yunan hükümetinin yapmayı planladığı bu cami, gerçekten Müslümanlara hizmet etmekten ve yarar sağlamaktan uzak olup politik çıkarlara yaramaktadır. Ahmed, "Eğer yunan hükümeti geçici mescitleri yasallaştırırsa Müslümanlara daha fazla yararlı bir iş yapmış olacak" görüşündedir. 

Atina'da Müslüman olmak 

Yunanlılar misafirperverlikleri, cömertlikleri ve samimiyetleriyle ünlüdürler. Yine de bazı Yunanlılar Müslümanlara karşı oldukça dikkatliler. Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Yunan nüfusunun yaklaşık yarısı mülteci krizi yüzünden güvenlik konusunda endişeliler. 


Agios Nikolaos​ semtindeki mescit

Ampelokipoi’deki camiyi kullanan genç bir Bangladeşli İbrahim, "Bizler terörist değiliz, bizler barışı istiyoruz ve savunuyoruz. İslam sizin televizyonda gördüklerinizden ve gazetelerde okuduklarınızdan çok farklı bir din" diyor.  


Atina'daki El Cebbar mescidi

Mısırlı bir inşaat işçisi olan Said ise, 2009 yılında bir bodrum katı kiramış ve cebinden 20 bin Euro harcayarak Agios Nikolaos semtine güzel bir cami kazandırmış. Ancak apartman yöneticisi onunla aynı fikirde değildi. Said, "Apartman yöneticisi bayan bana bir sürü sorun çıkardı. Hemen hemen her gün polisi arayarak benim apartmanı yıkmaya çalıştığımı onlara anlatıyordu, fakat polisler durumu incelediklerinde benim yıkım değil bazı restorasyonlar yaparak ortaya herkes için güzel bir şey çıkardığımı fark ediyorlardı. Ta ki yeni bir yönetici görevi devralana kadar böyle devam etti. Artık herhangi bir sorunumuz yok ve mahalle bizi kabul etti. Ne de olsa, bizler hepimiz insanız ve biz de sadece herkes gibi inancımızı yaşamak, ibadetlerimizi yapmak istiyoruz" diye ekliyor. 

Atinalı Müslümanlar devlet tarafından yaptırılan ilk camilerinin inşa sürecini izlerken, bir yandan da kendi derme çatma, küçük mescitlerine ne olacağını merakla beklemedeler. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.