Rus yanlısı Çeçen lider, Suriye'ye asker gönderdi

Rus yanlısı Çeçen lider, Suriye'ye asker gönderdi

Putin hayranı Kadirov birçok Çeçen asker ve kolluk kuvvetini Esed rejiminin yanında Suriye'de savaşacak.

Son yıllarda Çeçenistan, Rusya'nın sınırları ötesinde de oldukça dinamik bir faaliyete sahip durumda. Kısa bir süre önce Rusya'ya karşı isyanın ve savaşın coğrafyası olan bu topraklar şimdi ise kurduğu birçok siyasi ve iktisadi ilişki ile Kremlin'e en sadık topraklardan birisi. Çeçenistan'ın Rusya ve Putin yanlısı lideri Ramazan Kadirov, Rusya'ya siyasi ve askeri her desteği verme hususunda oldukça gayretli tavırlarıyla "Putin'in askeri" şeklinde niteleniyor. Çeçen lider Rusya'nın Suriye'ye müdahalesini de ileri seviyede destekliyor. Kadirov birçok Çeçen gönüllüyü ve Çeçen kolluk kuvvetini Esed rejiminin yanında savaşması için Suriye'ye gönderiyor.

Kadirov Arap dünyasında Putin'in elçisi pozisyonunda

27 Kasım'da Kadirov, Suud Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman'ın özel davetiyle Suudi Arabistan'a gitti. İkili "terörizmle mücadele", "dini aşırılık" ve bölgede Rusya-Suudi Arabistan ilişkileri gibi konularda görüştü. Görüşmenin zamanlaması ise dikkat çekiciydi. ABD'deki seçimin ardından, yeni yönetimle ilişkilerinin daha güçlü olmayacağını gören yerel aktörler Moskova ile daha iyi ilişkiler kurma arayışında. Bu bağlamda Kadirov, Arap dünyasında Putin'in elçisi pozisyonunda. Suudi liderler ile iyi kişisel ilişkileri olan Kadirov, Riyad ile Moskova arası iletişimde mühim bir konuma sahip. Bilindiği gibi Kadirov daha önce de bölgede, Libya'da rehin alınan üç Rus denizcinin kurtarılması olayında olduğu gibi, Rus çıkarları için bölge devletleri ve yerel aktörler ile iyi ilişkilerini kullanıyor. Bu bir yandan da Çeçenistan bölgesinin meşruiyetini ve tanınırlığını artırmak için bir araç.

Çeçen lider Rusya çıkarları için gayret sarfederken bir yandan da Çeçenistan'ın iktisadi ve siyasi gelişimini sağlamış oluyor. Suudi Arabistan ve İsrail gibi devletlerle kurduğu ilişkilerde, Rusya ile bölge devletleri arasındaki iletişimi artırma amacı olduğu gibi, yönetimi altındaki bölgenin gelişimi için anlaşmalar yapma amacı olduğunu da kestirmek güç değil.

 

Çeçen liderin Rusya adına Ukrayna ve Suriye'de kuvvet bulundurduğu uluslararası kamuoyu tarafından biliniyordu. Geçtiğimiz günlerde ise kameralara yansıyan görüntülerde, Grozni doğusundaki Hankale askeri üssünde Suriye'de rejim safında savaşmak üzere hazırlıklarını tamamlayan Rus ve Çeçen askeri polisler yer aldı. Görüntülerde Kadirov'a yakın askeri isimlerden Magomed Davudov da bulunuyor. Rusya'nın askeri kuvvetlerinin arasında alışıldığı üzere bir Ortodoks rahip de var. Rejimin safında savaşmak üzere Suriye'ye gitmek için hazırlık yapan askerlerin Suriye'deki vazifelerinin askeri tesisleri korumak olacağı söyleniliyor fakat tam olarak nerede görev yapacakları bilinmiyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.