Taliban'ın Katar Ofisi: Gündemimizde Barış Görüşmeleri Yok 

Taliban'ın Katar Ofisi: Gündemimizde Barış Görüşmeleri Yok 

Taliban siyasi ofisi sözcüsü Naim Muhammed, barış görüşmelerinin başladığı iddialarını reddetti.

Afganistan Talibanı'nın Katar merkezli siyasi ofisi, delegasyonlarını Kabil hükümeti ile barış görüşmeleri olasılığını araştırmak için Pakistan'a gönderdikleri yönündeki haberleri yalanladı.

Taliban'ın Katar ofisi sözcüsü Muhammed Naim, 27 Nisan'da yaptığı açıklamada barış görüşmelerinin için iki temsilcinin Katar'dan Pakistan'a gönderildiği iddilarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Naim, taraflar arasında Molla Beradar Akhund ve diğer Taliban mahkumlarının serbest bırakılması, Afgan mültecilerin Pakistan'da karşılaştıkları sorunlar ve sınır boyunca yaşanan problemler olduğunu belirtti.

Naim'in açıklamaları ile Pakistan'da bulunan Afgan Talibanı yetkilisinin önceki günlerde AFP'ye verdiği demecin uyuşmadığı ifade ediliyor. Bir Taliban yetkilisine dayandırılan bilgiye göre, 25 Nisan'da Karaçi kentinde Taliban ve Pakistan hükümeti yetkililerinin ilk görüşmelere başladıkları rapor edilmişti.

Afgan Talibanı kaynağı AFP'ye, ziyaretin temel amacının "Afganistan'a barış getirmek için yol ve yöntemler keşfetmek" olduğunu söylemişti.

Taliban, Mart ayında yaptığı açıklamada Pakistan, Afganistan hükümeti, ABD ve Çin sponsorluğundaki "beyhude" görüşmelere katılmayı reddettiğini duyurmuştu.

Kabil Hükümeti Başkanı Eşref Gani, Pakistan'ı barış görüşmesi denemeleri yerine Taliban'la savaşmaya çağırdı. Eşref Gani'nin çağrısı, Taliban'ın Kabil'deki askeri istihbarat merkezini hedef alan ve 64 görevlinin ölümü ile sonuçlanan saldırısı sonrası geldi. Eşref Gani, "Pakistan'ın liderlerini kendi ülkesinde barındırdığı Taliban'a savaş açması gerektiğini" söyledi.

Kabil hükümeti uzun zamandır Pakistan'ı, Afgan Talibanı'na sığınak olmakla suçluyordu. İslamabad uzun yıllar bu iddiayı reddetmiş ancak yakın zamanda Taliban liderlerinin barış görüşmesi için ülkede olduğunu kabul etmişti. Pakistan, Kabil hükümetinin söylemlerinin aksine, Taliban üzerinde 'sınırlı bir etkisi' olduğunu ileri sürdü.

Kabil ve Taliban arasındaki görüşmeler, kurucu lider Molla Ömer'in ölümünün açıklanması sonrası 2015 yılının Haziran ayında iptal olmuştu. 

Kaynak: AFP ve Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.