Çin, 'insansız deniz aracı'nı ABD'ye teslim edecek

Çin, 'insansız deniz aracı'nı ABD'ye teslim edecek

Çin, ABD'den, kıyıları çevresindeki gözetim faaliyetlerini durdurmasını istedi.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Cuma günü bir Çin savaş gemisinin ABD'ye ait bir insansız deniz aracına uluslararası sularda el koyduğunu açıklamıştı.

Çin Savunma Bakanlığı insansız denizaltı aracının ABD'ye teslim edileceğini açıkladı.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yang Yücün, 15 Aralık'ta Çin ordusu tarafından alıkonulan insansız denizaltı aracına ilişkin soruşturmanın tamamlandığını kaydetti. Çin ve ABD arasında konuya dair iletişimin devam ettiği bilgisini veren sözcü, incelemelerin ardından aracı ABD'ye uygun şekilde teslim etmeye karar verdiğini belirtti.

İnsansız denizaltı aracının 'bilimsel araştırmalar yapmak' için bölgede bulunduğunu belirten Pentagon da Çin ile aracın iadesi konusunda uzlaşıldığını duyurdu.

15 yılın en ciddi askeri krizi

Uzmanlar, insansız deniz aracına el konulmasının, ABD ve Çin arasında son 15 yılın en ciddi askeri krizi olduğunu söylüyor.

Pentagon daha önce Güney Çin Denizi'nde ve Filipinler açıklarında el konulan aracın suyun ısısını ve tuz oranını ölçmek için kullanıldığını, üzerinde açıkça ABD malı olduğunun ve sudan çıkartılmaması gerektiğinin yazıldığını açıklamıştı.

Güney Çin Denizi

Trump: Çin, ABD'nin aracını çaldı

Öte yandan, ABD'nin 45. Başkanı seçilen Donald Trump da Twitter hesabından yaptığı açıklamada Çin'e tepki gösterdi.

Donald Trump, "Çin, ABD Donanması'nın araştırma yapan deniz aracını uluslarası sularda çaldı" dedi.

Trump daha önce de Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen ile telefonda görüşmüş ve Washington'un 1979'da Tayvan'la resmi ilişkilerini kesmesinden bu yana süregelen geleneği bozmuştu. Çin Dışişleri Bakanlığı bu gelişme üzerine ABD'ye protesto notası çekmişti.

Bir Amerikan düşünce kuruluşunun hazırladığı ve Çarşamba günü kamuoyuna açıklanan raporda ise havadan çekilen fotoğrafların Çin'in ABD'nin itirazlarına karşın, Güney Çin Denizi'nde inşa ettiği 7 yapay adaya silah yerleştirdiğini gösterdiği belirtilmişti.

Geçen yıl Kasım ayında B-52 tipi iki Amerikan bombardıman uçağı Spartly Adaları olarak bilinen bölgenin üzerinde uçuş yapmıştı.

Kaynak: BBC

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.