Yemen'de Koalisyon Hamlesi ve El Kaide'nin Çekilme Stratejisi

Yemen'de Koalisyon Hamlesi ve El Kaide'nin Çekilme Stratejisi

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonunun saldırıları karşısında El Kaide şehirlerden çekiliyor.

Yemen hükümeti güçleri ve Arap koalisyonu, Lahj vilayeti ve Mukalla kentinin El Kaide savaşçılarından ele geçirildiği ve tamamen kontrol altına alındığını açıkladı. Yemen'de Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonu ve Aden merkezli hükümetin El Kaide'ye karşı başlattığı operasyonlar üçüncü haftasına girdi. Yemen hükümeti birliklerinin komutanlarından Munir Mahmoud Al Yafae yaptığı açıklamada, Aden-Lahj-Taiz yolunun kontrollerine girdiğini açıkladı.

Yemen'de sıcak gelişmeler devam ederken, El Kaide'nin Arap Yarımadası Kolu (AYEK) Mukalla kentinden çekilmeleri ile alakalı iki sayfalık bir açıklama yayınladı. El Kaide destekçileri ve Yemen gündemini takip eden sosyal medya kullancıları, günlerdir El Kaide'nin bazı şehirlerden çekilmesi konusunda bir tartışma gerçekleştiriyorlardı. Önceki gün konu ile alakalı grup resmi bir açıklama yayımladı.

AYEK mesajını Yemen'in sahil vilayeti Hadramevt'in halkına yöneltti. Açıklamada El Kaide'nin, halk desteğini koruma konusunda hassas davranması dikkat çekiyor. El Kaide kolu, Mukalla şehrinden ayrılma gerekçesinin şehirdeki halkın korunması olduğunu ileri sürdü ve şehirde gerçekleşecek olası bir savaşın evlerin, pazarların, yolların ve camilerin hedef alınması için bir gerekçe olacağını ifade etti.

AYEK açıklamasında, Arap koalisyonunun Mukalla kentini ele geçirirken "onlarca" El Kaide savaşçısını öldürdükleri iddialarını yalanladı ve sivil kurumların, pazarların ve gaz istasyonunun hedef alındığını iddia etti. Sivillerin hedef alınması sonrası inisiyatif almak zorunda kaldıkları belirtilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Biz bunu gördüğümüzde, bu şeytani planı ve kirli savaşı durdurmak için inisiyatif aldık ve düşmanla 'biz istediğimizde' savaşma kararı aldık, onlar istediğinde değil" 

Mukalla kenti 2015 yılının Nisan ayında El Kaide'nin kontrolüne geçti. Açıklamada, o tarihten bugüne bölge halkının "mücahitlerin temiz inancını" öğrendikleri ve İslam hukukunun uygulanmasının "büyük bir nimet" olduğu vurgulandı.

"Sizinle bir sene birlikte yaşadık, ve biz sizi halkımız, kardeşimiz ve sevdiklerimiz olarak kabul ettik. Biz sizin inancınıza, ahlakınıza, cömertliğinize ve fedakarlığınıza şahitlik ettik. Böylece, sizin tarihteki mükemmel yeriniz hiç unutulmayacak, siz bizi tanıdınız ve bizi vefalı evlatlarınız olarak buldunuz" 

AYEK açıklamasında şeriatı "tüm kapsamı ve rahmetiyle" uygulamaya  çalıştıklarını ve bunun sonucunda Hadremevt ilinin "barış ve güvenliğin" ve "ekonomik gelişmenin" tadını çıkardığını iddia etti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.