ABD'den Erdoğan'a cevap

ABD'den Erdoğan'a cevap

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, "koalisyon güçleri IŞİD ve YPG'ye destek veriyor" açıklamalarını “gülünç” olarak niteledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Amerikan liderliğindeki koalisyonun Suriye’de terörist grupları desteklediği yönündeki suçlamalarını “gülünç” olarak niteledi.

Toner günlük basın brifinginde yaptığı açıklamada, Amerika’nın terörist örgüt olarak nitelediği PKK’nın Sincar’da olmaması gerektiğini de belirtti.

Sözcü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarında "doğruluk temeli" bulunmadığını söyleyerek, Amerika'nın koalisyonla birlikte, Suriye ve Irak'ta IŞİD'in yüzde 100 yenilgisi ve yok edilmesinden, dünya genelinde örgütün ağlarının dağıtılmasından, imha edilmesinden tek başına sorumlu tutulamayacağını kaydetti. Toner, koalisyon olarak Türkiye'yle bu çabalarda yapıcı olarak birlikte çalıştıklarını, Türkiye'nin bu çabalarda bir rol üstlendiğini, Türkiye'yle bu çabaların ilerletilmesinde sürekli olarak diyalog ve görüşme içinde olduklarını sözlerine ekledi.

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki çabalarını "verimli ve başarılı diye değerlendiren ABD Dışişleri Bakanlğı sözcüsü, bu mücadelenin zorluklarını anladıklarını, IŞİD'i sınırlarından temizlemede ve mevcut çabalarında Türkiye'ye desteği sürdürdüklerini belirtti.

Türkiye'nin El Bab'daki operasyonunu sürdürdüğüne dikkati çeken Mark Toner, Ankara'nın YPG'yle gerginliğinin farkında olduklarını, bundan dolayı da yakından çalışma ve koalisyon çerçevesinde eşgüdüm çabasında olduklarının altını çizdi.

Toner, Amerika'nın terörist örgüt olarak gördüğü PKK'ya ve bu örgütün Türkiye'deki terör faaliyetlerine destek veren grupları da reddettiklerini vurguladı.

Erdoğan Amerika liderliğindeki koalisyonu IŞİD'de dahil terör örgütlerine destek vermekle suçlamıştı

Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde ile Ankara’da ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne destek vermemekle suçladığı Uluslararası Koalisyon’un buna mukabil IŞİD ve PYD’yi desteklediğini iddia etti.

Türkiye’nin El Bab’ta bulunan IŞİD güçlerini dört bir yandan kuşatmış olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, “Koalisyon güçleri verdikleri sözleri tutmuyorlar. Verdikleri söz farklıydı, şu anda farklı konumdalar. Öyle olsa da olmasa da biz şu anda yolumuza kararlı şekilde devam ediyoruz. Çıkılan bu yoldan geri dönmemiz mümkün değil. Koalisyon güçlerinin başında söyledikleri şuydu. 'DEAŞ terör örgütüne karşı bütün mücadelemizde sonuna kadar destek vereceğiz' diyorlardı. Hatta bizi de DEAŞ'a destek vermekle suçluyorlardı. Şimdi hepsi ortadan kayboldu. Tam aksine terör örgütüne DEAŞ da dahil olmak üzere PYD/YPG bunlara destek veriyorlar. Hepsinin tescilli olarak, resimle, fotoğrafla, video kayıtlarıyla elimizde belgeleri var” dedi.

El-Bab operasyonu sürüyor

Türk Silahlı Kuvvetleri, IŞİD’in kontrolünde bulunan El Bab’a yönelik operasyonunu sürdürüyor. TSK’dan yapılan bilgilendirmede 24 Ağustos’ta başlayan Fırat Kalkanı Harekatı 126. gününe girerken El Bab çevresindeki saldırılarda 13 IŞİD’li öldürüldü.

İki ÖSO militanının hayatını kaybettiği operasyon sırasında top atışlarıyla IŞİD mevzileri baskı altına alınmaya çalışıyor.

Türkiye, El Bab operasyonunun hala tamamlanamamasını uzun süredir Uluslararası Koalisyon’dan hava desteği alamamasını bağlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Koalisyon güçleri şu an verdikleri sözü tutmuyor, öyle olsa da olmasa da biz şu anda yolumuza kararlı şekilde devam ediyoruz. Çıkılan bu yoldan geri dönmemiz mümkün değil" dedi.

Kaynak: VOA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.