ABD İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanımaya hazırlanıyor

ABD İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanımaya hazırlanıyor

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump dün İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüştü.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada iki liderin ‘ABD ile İsrail arasındaki özel ilişkinin güçlendirilmesi’ konusunda mutabık kaldığı belirtildi. Trump’ın seçim kampanyasındaki vaatlerine atıfta bulunulan açıklamada ayrıca söz verildiği gibi Amerika Birleşik Devletleri’nin İsrail Büyükelçiliği’nin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasına ilişkin ‘ilk aşama’ görüşmelere başlandığı kaydedildi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bu açıklamaya tepki gösterdi: “Bay Trump’a büyükelçiliği Tel Aviv’den Kudüs’e taşımayacaklarını umduğumuzu söyledik. Çünkü Kudüs İsrail’in bakış açısına göre bir bütün şehir fakat bu doğru ve yasal değil. Bu yüzden büyükelçiliği bir başka yere taşımak gelecekte olabilecek herhangi birşeye ve barış sürecinin zedelenmesine yönelik bir adım olur.”

Washington’dan gelen açıklama Batı Şeria ve Gazze’de protesto edildi. Filistinli göstericiler, Trump posterlerini ateşe verdi.

Filistinliler Doğu Kudüs’ü gelecekte kurulacak bir Filistin Devleti’nin başkenti olarak görüyor. İsrail ise Kudüs’ü bir bütün olarak başkenti kabul ediyor.

Bu arada Trump’ın dünkü telefon görüşmesinde Netanyahu’yu Washington’a davet ettiği bildirildi. İkilinin önümüzdeki ay Beyaz Saray’da bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.