Makdisi: Fırat Kalkanı, Rusya'nın kalkanı oldu

Makdisi: Fırat Kalkanı, Rusya'nın kalkanı oldu

Ürdünlü cihat yanlısı ideolog Makdisi, Fırat Kalkanı Operasyonu'nda Rusya ile işbirliğini sert sözlerle eleştirdi.

18 Ocak tarihinde Rusya, El Bab'ın içinde ve çevresinde IŞİD hedeflerine karşı Türkiye ile ortak hava saldırıları düzenleyeceklerini ilan etmişti.

Türkiye ve yerel müttefikleri, başlatılan Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında IŞİD'e karşı önemli ilerlemeler gerçekleştirdi. 

Ancak geçtiğimiz haftaya değin Rusya, Türkiye öncülüğündeki operasyonun bir parçası değildi.

 

Bu durum, El Cezire'ye göre Rusya Savunma Bakanlığı'ndan "El Bab'da 9 Rus ve 8 Türk savaş jeti hedefleri beraber vurdu" açıklaması yapıldığı zaman değişti. Rusya Savunma Bakanlığı'nda görev alan Korgeneral Sergei Rudskoi'nin ifadesine göre "Rus ve Türk hava kuvvetleri El Bab'ın mahallelerinde IŞİD'e karşı ilk ortak operasyonu" gerçekleştirdi.

"Fırat Kalkanı, Rus ve Beşşar Kalkanı haline döndü"

Ürdün'de yaşayan küresel cihat yanlısı ideolog Ebu Muhammed El Makdisi'nin bu gelişmeye tepkisi ise sert oldu. Makdisi, Türkiye'nin Rusya ve Beşşar Esed rejimi ile işbirliği kararını kınadı.

 

Makdisi'nin "Fırat Kalkanı Rus ve Beşşar (Esed) Kalkanı haline döndü" başlığıyla yayınlanan açıklaması sosyal medyada ve cihat yanlısı yayın yapan Arapça, İngilizce Telegram kanallarında yayıldı. Açıklamada, "Bugün Rusya, El Bab'da Türkiye ile birlikte IŞİD'e karşı ortak hava saldırıları başlattıklarını açıkladı. Ve Beşşar'ın rejimiyle işbirliği içerisinde." ifadesi yer aldı.

 

Açıklama şöyle devam etti:

"Yani ittifak, dini esasları sulandıranların Halifesi (Türkiye kastediliyor), Rusya ve Beşşar arasında."

"Bugün IŞİD, yarın Şam'ın Fethi Cephesi"

Makdisi bu müşterek operasyonların bugün IŞİD'i hedef aldığını ancak Şam'ın Fethi Cephesi (ŞFC)'ni de içine alacak şekilde genişleyebileceğini iddia ederek şu sözleri sarf etti:

"Şimdi IŞİD grubuna karşı ve yakında Şam'ın Fethi Cephesi ve diğerlerine karşı olacak."

 

Cihat yanlısı ideolog Suriye'de Türkiye ile Fırat Kalkanı'nda işbirliği yapan cihat yanlısı ve İslamcı grupları eleştirmeye devam etti:

"Bu nedenle, Fırat Kalkanı'na katılma hususunda fetva yayınlayanlar fetvalarını gözden geçirmeli ve kendilerini temize çıkarmalı. Fetva verdikleri Fırat Kalkanı, Beşşar ve Putin Kalkanı haline geldi. Kibirli olmamalılar, kafalarını kuma gömmemeliler."

ŞFC, -eski adıyla Nusra Cephesi-, Fırat Kalkanı operasyonuna destek vermediklerini açıklamış ancak diğer bazı Suriyeli muhalif gruplar operasyonu desteklemişlerdi. ŞFC'nin konu ile ilgili açıklamasında, Türkiye'nin kendi bölgesel menfaatleri için bu operasyonu başlattığı vurgulanmış ve bu menfaatlerin her zaman Suriye muhalefeti ile uyum halinde olmayabileceğine dikkat çekilmişti. ŞFC, bu operasyona katılan muhaliflerin sahada kendi projelerini gerçekleştiremeyeceğini ancak bölgesel bir ülkenin operasyonel bir gücü olarak kalacaklarını ileri sürmüştü.

ŞFC destekçisi sosyal medya hesapları, Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere karşı savaş halinde bulunan Rusya ile birlikte operasyonlara başlamasının bu açıklamayı haklı çıkaran bir durum olduğunu savundu. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.