Tahriru'ş Şam lideri 'Ebu Cabir' kimdir?

Tahriru'ş Şam lideri 'Ebu Cabir' kimdir?

Suriye muhalefetinin teşkil ettiği yeni birlik olan Heyetu Tahriru'ş Şam'ın lideri Ebu Cabir'in rejime muhalefeti eskiye dayanıyor.

Haşim Eş-Şeyh, 1968 yılında Halep-Meskene'de doğdu. Halep Üniversitesi Makine Mühendisliği fakültesinden mezun oldu. Savunma sanayi fabrikalarında uzman olarak çalıştı. Dini düşüncelerinden dolayı birkaç kez gözaltına alındı. Son olarak 2005 yılında Irak'a "ABD'ye karşı savaşmak üzere savaşçıları transfer etme" suçlamasıyla tutuklanarak Seydnaya Cezaevi'ne gönderildi.

 

25 Eylül 2011'de, rejimin yükselen halk isyanını dindirmek için oynadığı bir koz kapsamında serbest bırakıldı. Halep'in kuzey ve batı kırsalında rejime karşı mücadele eden muhalif gruplara katıldı. İlk olarak El Fecr İslami Hareketi saflarında savaşan Ebu Cabir künyeli Haşim Eş Şeyh, kendi bölgesindeki Musab bin Umeyr tugayındaki savaşçıları yönetti.

 

Kurulduğu andan beri Ahraru'ş Şam şura konseyinin bir üyesiydi. Daha sonraları ise Doğu Halep kırsalı emiri oldu. Hasan Abbud'un öldürülmesinin ardından Ahraru'ş Şam genel emiri olarak seçildi. Bir süre sonra seçimle genel emirliği Ebu Ammar'a bırakan Ebu Cabir, birtakım anlaşmazlıklar sonucu Ahraru'ş Şam içinde şahin kanat olarak adlandırılacak Ceyşü'l Ahrar oluşumunu teşkil etti. Geçtiğimiz günlerde oluşumu fesheden Ebu Cabir, Suriye muhalefetinin teşkil ettiği yeni birlik olan Heyetu Tahriru'ş Şam'ın genel lideri oldu.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.