"Beyaz Saray'ın ahmağı Yemen'de şamar yedi"

"Beyaz Saray'ın ahmağı Yemen'de şamar yedi"

20'den fazla sivilin öldüğü Yemen operasyonunda asıl hedef olan El Kaide liderlerinden Er Rîmi, ABD başkanı Donald Trump'ı alaycı bir dille hedef aldı.

NBC News'in kimliği bilinmeyen istihbarat yetkililerine dayandırdığı habere göre, geçtiğimiz hafta ABD'nin Yemen'de gerçekleştirdiği askeri baskın, gizli görevi tamamlamada başarısız oldu. Görev, Arap Yarımadası El Kaidesi (AYEK) lideri Kasım Er Rîmi'yi yakalamaktı. 

'Başarılı bir operasyon olduğu açıklaması asılsız'

Donald Trump tarafından yetkisi verilen ilk baskın olan ve 29 Ocak'ta gerçekleştirilen saldırıda 1 donanma komandosu öldürüldü. Yeni açıklamalar, Beyaz Saray'ın baskının "tüm standartlara göre başarılı bir operasyon" olduğuna dair iddiası üzerinde şüphelere neden oldu. ABD ordusuna göre saldırıda 14 militan öldürüldü. Pentagon, aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin de öldürüldüğünün muhtemel olduğu bilgisini verdi.

8 yaşındaki ABD vatandaşı katledildi

2011 yılında ABD'nin Yemen'de insansız hava aracıyla düzenlediği saldırıda öldürülen Enver el Evlaki'nin kızı, 8 yaşındaki ABD vatandaşı Nevvar El Evlaki de saldırıda öldürüldü. İnsan hakları örgütü Reprieve, tanık hesaplara dayanarak verdiği bilgide 23 sivilin bu baskında öldürüldüğünü duyurdu.

'Beyaz Saray'ın ahmağı, Yemen'de şamar yedi'

Pazar günü Kasım Er Rîmi, Trump'ı baskındaki başarısızlık nedeniyle alaya alan bir ses kaydı yayınladı. NBC News'e göre Rîmi, Donald Trump'ı hedef alarak takipçilerine baskınla ilgili "Beyaz Saray'ın ahmağı, başkanlık serüveninin henüz başında Yemen'de şamar yedi" ifadelerini sarf etti.


Enver el Evlaki'nin çocuklarından Nevvar El Evlaki (8) ve Abdurrahman el Evlaki (16) ABD'nin iki farklı saldırısında hayatını kaybetti.

Rîmi konuşmasında şunları söyledi: "Mesajım harp sahasındaki aslanlarımıza. Amerika geldi, toprağınıza kibir ve gururla ayak bastı. Bu Mogadişu'daki baskınları, Kandahar'daki zaferleri ve Felluce direnişini hatırlattı." Rîmi baskını kınayarak bu baskının "Amerika'nın çirkin yüzünü ortaya çıkardığını", "mücahitler tarafından yapılan müdafaanın, Beyaz Saray'ın yeni ahmağının şamar yemesini sağladığını" da sözlerine ekledi.


Kasım Er Rîmi'nin ABD halkına çağrısını içeren bir video Türkçe altyazı ile sunulmuştu:

 

'İstihbarat kalitesizdi, baskında her şey yanlış gitti'

Haber ajansına göre "Rîmi baskın anında kampta mı bulunuyordu yoksa saldırı başladıktan sonra kaçtı mı" bilinmiyor. Askeri kaynaklara göre AYEK liderini öldürme veya yakalama olasılığı, risklere rağmen emir komuta zincirini baskına onay verme konusunda teşvik etti. ABD ordusu, istihbaratın kalitesi üzerindeki endişelere rağmen Donald Trump'ın baskını kişisel olarak onayladığını ifade etti.

ABD'li eski bir yetkili the Guardian'a, istihbaratın Trump göreve başlamadan önce alındığını fakat bu istihbaratın riskleri göze alacak kadar sınanmadığını söyledi. Yetkili "durum, müstakbel Trump yönetiminin kendi kararını vermesi için bırakılmıştı" ifadesini de sözlerine ekledi. Bundan ayrı olarak, kimliği verilmeyen bir ABD'li yetkili NBC News'e geçtiğimiz hafta baskında "neredeyse her şeyin yanlış gittiğini" belirtti.

'Liderleriniz agresif, zorba'

Arap Yarımadası El Kaidesi lideri Kasım Er Rîmi, geçtiğimiz yıllarda da Amerikan halkına seslendiği bir ses kaydı yayınlamıştı. Konuşmada Ortadoğu'da Amerikan saldırılarında öldürülen sivillere de değinen Rîmi, bu kayıpların affedilir olmadığını söylemişti. Ses kaydının tamamı şu şekilde:

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.