Somali'nin yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Somali'nin yeni cumhurbaşkanı belli oldu

Somali'de cumhurbaşkanlığı seçimi yapıldı. Muhammed Abdullah Fermacu yeni cumhurbaşaknı oldu.

Somali'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerini eski Başbakan Muhammed Abdullah Fermacu kazandı.

Cumhurbaşkanlığı seçimi için yapılan 2. tur oylamada, görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, eski Başbakan Muhammed Abdullah Fermacu ve eski Cumhurbaşkanı Şerif Şeyh Ahmed yarıştı.

Meclisteki 329 milletvekilinden 328'inin katıldığı oylamada, seçimleri eski Başbakan Muhammed Abdullah Fermacu kazandı.

Somali seçimleri

Seçimlerin 1. turunda, görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Mahmud 88, eski Başbakan Fermacu 73, eski Cumhurbaşkanı Şeyh Ahmed 49, halihazırdaki Başbakan Şermarke de 37 oyla ikinci tura geçmeye hak kazanmıştı.

İkinci oylamaya hak kazanan halihazırdaki Başbakan Ömer Abdurreşid Ali Şermarke, ilk turda aldığı 37 oyun ardından adaylıktan çekilmişti.

Muhammed Abdullah Fermacu kimdir?

Somali’de seçimleri kazanan Muhammed Abdullah Fermacu, 1960 yılında bağımsızlığını kazanan ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu.

Daha önce Başbakanlık görevini yapan Fermacu, ikinci tur oylamada görev süresi dolan Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud ve eski Cumhurbaşkanı Şerif Şeyh Ahmed'in önüne geçerek ülkenin 9'uncu cumhurbaşkanı seçildi.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da 1962 yılında dünyaya gelen Fermacu, ilk ve orta öğrenimini burada tamamladıktan sonra ABD'ye giderek, Buffalo Üniversitesinden mezun oldu.

Yaşadığı ABD'de buranın vatandaşlığını alan Fermacu, 1985 yılında diplomasi hayatına Somali'nin Washington Büyükelçiliği Birinci Sekreteri olarak başladı.

Ekim 2010'da geçici Cumhurbaşkanı Şerif Şeyh Ahmed tarafından Başbakan seçilen Fermacu, Şerif Şeyh Ahmed ile parlamento başkanı Şerif Hasan arasındaki siyasi anlaşmazlığı sona erdiren Uganda'nın başkenti Kampala'da varılan Somali'de devlet başkanlığı ve Parlamento seçimlerinin Ağustos 2012'de yapılmasını ve başbakanın istifasını öngören Kampala anlaşması gereğince Haziran 2011'de görevinden istifa etti.

Fermacu'nun anlaşmayı imzalamaması başkent Mogadişu'da protestolara ve güvenlik güçleriyle arbedelere neden oldu. Olaylar 2 kişinin ölümüyle sonuçlandı.

Aynı yıl ABD'ye giden Fermacu, ardından Adalet ve Eşitlik Partisi'ni kurarak partinin genel sekreteri oldu.

Fermacu, Ağustos 2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmasına ve çok sayıda destekçisi olmasına rağmen seçimi Hasan Şeyh Mahmud kazandı. Destekçileri Fermacu'nun Başbakan olarak atanmasını beklerken, Hasan Şeyh Mahmud, Ekim ayında Abdi Farah Şerdun'u tayin etti.

Ülke içinde ve dışında geniş destek kitlesine sahip Fermacu'nun ülkede özellikle güvenlik alanında birtakım yeniliklere imza atması bekleniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.