Kenya'dan mülteciler için büyük karar

Kenya'dan mülteciler için büyük karar

Kenya Yüksek Mahkemesi, Somalili mültecilerin kaldığı Dadaab kampını kapatmak için hükümetin aldığı kararı iptal etti.

Kenya Yüksek Mahkemesi ülkenin kuzeyinde yer alan ve dünyanın en büyük mülteci kampı olan Dadaab'ın kapatılmasını engelledi.

Kenya hükümeti "Eş Şebab'ın saldırılarının burada planlandığını, kampın Somalili teröristlere bir yuva sağladığını" belirtmiş, şu an yaklaşık 275 bin Somalili mültecinin barındığı kampın kapatılmasına karar vermişti.

Yargıç John Mativo Yüksek Mahkeme'nin kararını açıklarken, "Bu 'ölçüsüz' kararın anayasaya ile bağdaşmadığını ve bunun tüm Somalilileri toplu halde cezalandırmak anlamına geleceğini' söyledi.

Somali'de hâlihazırda şiddet, kuraklık ve açlık had safhada. Kenya hükümeti kampta yaşayan mültecileri önümüzdeki aylarda Somali'ye geri göndermeyi ve başka kamplara dağıtmayı planlıyordu.

El Kaide bağlantılı Eş Şebab yıllardır Afrika boynuzunda yer alan Somali'de hakimiyet kurmak için saldırılar düzenliyor. Grup ülkede bir İslam devleti kurmayı hedefliyor. Eş Şebab Somali'deki saldırıların yanı sıra komşu Kenya'da da şimdiye kadar pek çok saldırı düzenledi.

Uluslararası Af Örgütü mahkemenin kararını sevinçle karşıladı.

Sınır Tanımayan Doktorlar örgütü de mahkemenin kararını "olumlu bir adım olarak" değerlendirdi.

Dadaab köyünde yaklaşık 25 yıl önce BM tarafından kurulan kamp iç savaştan kaçan binlerce Somalili için kurtuluş olmuştu. Çoğu sığınmacı 20 yılı aşkın bir süredir bu kampta yaşıyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.