CIA'den Suudi Arabistan veliahtına madalya

CIA'den Suudi Arabistan veliahtına madalya

Yeni CIA şefi Mike Pompeo, Suudi Arabistan veliahtı Muhammed Naif'e "terörle mücadeledeki rolü" nedeniyle madalya verdi.

Suudi Arabistan tahtının varisi, 'terör karşıtı çalışmaları' nedeniyle CIA şefi tarafından bir madalyayla ödüllendirdi. Suudi Basın Ajansı'na göre, CIA şefi olacağının kesinleştiği

Ocak ayının sonlarından itibaren ilk denizaşırı ziyaretini gerçekleştirilen CIA şefi Pompeo, Veliaht Muhammed bin Naif'e haftasonu gerçekleştirilen törende madalyayı takdim etti. 

El Kaide'ye yönelik mücadelesiyle bilinen Prens 2009'da bir suikast atlattı

57 yaşındaki Prens Muhammed 2012 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı görevini yürütüyor ve istihbari çalışmalarda yıllarca süren tecrübesi bulunuyor. 

'Aşırılıkla mücadeledeki çabaları' sebebiyle Batı'da tanınan ve saygı duyulan veliaht, 2003-2007 yılları arasında ülkede yabancıları ve rütbeli güvenlik görevlilerini öldüren El Kaide'ye yönelik geniş çaplı mücadelesi ve baskısıyla biliniyor. Prens Muhammed, 2009 yılında El Kaide tarafından gerçekleştirilen suikast girişiminden hafif yaralarla kurtulmuştu. 

                    

Pompeo Prens Muhammed'i "terörizme karşı mücadele alanında mükemmel istihbarat performansı, dünya barışı ve güvenliğini sağlama konusunda sınırsız katkısı" nedeniyle George Tenet madalyası ile ödüllendirdi. CIA'in en uzun süre görev yapan şefi George Tenet, 1996'dan 2004'e kadar görev yapmıştı. 

Tenet'in, 2015'te gizliliği kaldırılan bir CIA belgesinde, El Kaide lideri Usame Bin Ladin'i durdurmayı başaramadığı için eleştirildiği ortaya çıkmıştı.

"Nifak sokma girişimleri başarısız olacak"

Suudi Basın Ajansı'na göre Pompeo ve Prens Muhammed güvenlik meseleleri ile ilgili görüşmeler gerçekleştirdi. Prens Muhammed, Suudi Basın Ajansı'na "Suudi Arabistan Krallığı ile ABD arasına nifak sokma girişimlerinin başarılı olamayacağını" söyledi.

Bu görüşme, Donald Trump'ın ABD Başkanlığı görevini devraldığı 20 Ocak'tan bu yana iki ülke arasında ilk yakınlaşma niteliğinde. Riyad'ın Dışişleri Bakanı Adil Cübeyr gazetecilere bu ziyaretin şaşırtıcı ya da olağandışı olmadığını söyledi. Cübeyr şu ifadeleri kullandı: "ABD ve Suudi Arabistan kapsamlı ve geniş bağlara sahip." Cübeyr ABD ile terörizm karşıtı mücadele, güvenlik, seyrüsefer güvenliği ve daha birçok meselede beraber faaliyet yürüttüklerini ifade etti.

ABD ve Suudi Arabistan, Suudi petrolüne karşı ABD güvenliği takası üzerine kurulu, onlarca yıldır süren bir diplomatik ilişkiye sahip. Fakat Riyad ve Washington arasındaki bağlar, 8 yıllık Obama döneminde oldukça yıprandı. Suudi Arabistan'ın 'Sünni' liderleri Obama'nın Suriye savaşına müdahil olmaktan kaçındığını ve Şii inancını merkeze alan bir yönetimin hakim bulunduğu İran'a yöneldiğini hissetti.

Pompeo: İran Ortadoğu'daki çatışmaların kaynağı

Pompeo, İran'ın nükleer silah üretmeme taahhüdü karşılığında yaptırımların kaldırılmasına dair 2015 yılında varılan anlaşmayı eleştiren isimlerden biriydi. Yazılarında ve yapılan röportajlarda Pompeo, Riyad ile örtüşecek şekilde, 1979 devriminden bu yana İran'ın Ortadoğu'daki çatışmanın kaynağı olduğunu ifade etmekteydi.

Pompeo, yetkililerle gerçekleştireceği görüşmeler kapsamında Türkiye'ye gelmişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.