Taliban'dan Batı medyasına 'insan kalkanı' eleştirisi

Taliban'dan Batı medyasına 'insan kalkanı' eleştirisi

Onlarca sivilin öldüğü saldırının ardından yapılan açıklamalar Belhi'yi kızdırdı: "Aborjinlerin de sizinle aynı fikirde olduğuna emin misiniz?"

Kabil hükümetine bağlı Helmand'daki güvenlik birimi şefi Cabar Kahraman, Sangin ilçesinde Taliban'a karşı başlatılan operasyonda 13'ü tek bir aileden olmak üzere 22 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

Kahraman, "Sivillerin öldüğünü duyduğumuzda üzüldük. Taliban güvenlik güçlerine karşı sivilleri kalkan olarak kullandığında bu tür olaylar yaşanıyor." ifadesini kullandı. 

ABD Donanması'nın askeri sözcüsü Yüzbaşı Bill Salvin, "Sangin'deki operasyonda sivil kayıp olup olmadığını belirlemek için gayretle çalışıyoruz" dedi ve olayla ilgili soruşturmanın tamamlanmadığını belirtti.

"Aborjinler de sizinle aynı fikirde midir?"

Taliban'ın sosyal medya sözcüsü Abdulkahhar Belhi, olayla ilgili açıklamalar üzerine Twitter'dan yaptığı açıklamada "Batı'nın bağnazlığına bakın, sivil katlimanından dolayı hiç bir utançları yok" dedi. Batı medyasının yaşanan katliamı "kalkan yapılan siviller öldürüldü" başlığı ile vermesine sert eleştiriler yönelten Belhi, "Siviller kasıtlı hedef alınıyorsa kesin 'insan kalkanı'dır! Aborjinlerin de sizinle aynı fikirde olduğuna emin misiniz?" ifadesini kullandı.

Avrupalı sömürge güçleri tarafından soykırıma tabi tutulan Avustralya yerlileri (Aborjinler) , Avrupalıların "Cezalandırma" adını verdikleri bu katliamlar sonucunda büyük bir kıyıma uğramıştı. Kadın, çocuk, genç, yaşlı demeden uygulanan bu eylemler 1928'e kadar devam etmişti.

BM: Büyük endişe duyuyoruz

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler misyonu, Helmand'daki ihlallerden dolayı "büyük endişe" duyduklarını ve ilk soruşturmalara göre uluslararası güçlerin "neredeyse tamamı kadın ve çocuk olmak üzere 18 sivili öldürdüğünü" duyurdu.

"Taliban'a saldırdıkları yalan"

Bölge sakinlerinden Hamid Gül AFP'ye verdiği demeçte, annesi ve kız kardeşi de dahil olmak üzere kendi ailesinden 9 kişinin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

Sivillere yönelik bir katliam gerçekleştirildiğini iddia eden Gül, "Taliban'a saldırdıkları tamamen yalan" açıklamasında bulundu.

Helmand'daki eyalet konseyi başkanı Kerim Atal, saldırı sırasında yaralanan iki kadın ve iki çocuğun tedavi için Leşker Gah kentine getirildiğini belirti.

Helmand'da yoğun çatışmalar 

Helmand ili aylardır Kabil hükümetine bağlı güçlerve Taliban arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Taliban, eyalet başkenti Leşker Gah'ı ele geçirebilmek için ABD güçlerine karşı da saldırılarını arttırmış durumda.

Taliban, ABD ve NATO'nun Afganistan'daki savaş misyonunu resmen tamamlamasının ardından ülkedeki saldırılarını arttırdı. Ülkede yaklaşık 10 bin ABD askerinin görevine devam ettiği biliniyor. Ülkedeki ABD'li komutanlar Taliban'ın yükselişine karşı, ülkedeki birliklerin arttırılması yönünde çağrılarda bulunmuştu. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.