"Rumlar 74'teki sınırlarını istiyor"

"Rumlar 74'teki sınırlarını istiyor"

KKTC 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Rumlar 1974'te kaybettiklerinin tümünü istiyor" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rumların 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybettiklerinin tümünü istediğini belirterek, "Zaman zaman bu senenin Haziran, Temmuz’unda çözüm olacak diye duyarız. Ben şöyle söyleyeyim, gelecek yıl bu sözleri yine duyacağız" dedi.

Derviş Eroğlu, 1974 Kıbrıs Barış Harekatını anlattı. Eroğlu, “Kıbrıs Barış Harekatına Türkiye’nin müdahalesi olmasaydı, benim burada olma imkanım olmayacaktı. Çünkü biz o gün darbe olduktan sonra başımıza gelecekleri görüyorduk. Yani biz anlayacağınız toplu mezarların eşiğinden döndük. Bugün çok şükür kurmuş olduğumuz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti'nin üçüncü cumhurbaşkanı olarak sizlere hitap etme fırsatı buluyorum. Müzakereler 1968 yılında başladı. 1974 barış harekatından sonra Rumlar hep masadan kaçtı. Rumların anlaşmaması için çok nedenleri var. Kıbrıs Cumhuriyeti yıkıldıktan sonra Kıbrıslı Türk ve Rum ortaklar değerli bir cumhuriyetti. Biz bu cumhuriyetten dışlandıktan sonra Rum Cumhuriyeti olarak kaldı ve bu unvanı 4 Mart 1964 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı ile Kıbrıs’a barış gücü askeri gönderecekler diye Kıbrıs Cumhuriyeti Barbarisi Rumlar ilan edildi. Bu geçici bir karardır. Dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin varisi olan Rum tarafı, bizimle niye anlaşsın? Dünyanın tanıdığı bir devlet oldu. Rumların bugüne kadar sürdürdükleri anlaşmazlıkların esas nedenlerinden birisi 4 Mart 1964 kararı ve bir de Avrupa Birliği’ne girmiş olmalarıdır" diye konuştu.

Eroğlu ayrıca, "Bana "Kıbrıs’ta çözüm ne zaman olacak?" diye soruyorlar. Zaman zaman bu senenin Haziran, Temmuz’unda çözüm olacak diye duyarız. Ben şöyle söyleyeyim, gelecek yıl bu sözleri yine duyacağız. Rum’un istediği nedir? 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda kaybettiklerinin tümünü istiyorlar. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda bir coğrafya yaratıldı. Biz o coğrafya içerisinde önce geçici bir federal devlet kurduk. Biz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletini kurduğumuz gün, bütün Kıbrıs Türkü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne dört elle sarılmadı. Bu da bizim hatamız. Sol geçinen arkadaşlar Kuzey Kıbrıs’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması bir hatadır diye dünyaya mesajlar verdiler" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.