Tahriru'ş Şam: Devrimin gayesi şeriatın hakimiyetidir

Tahriru'ş Şam: Devrimin gayesi şeriatın hakimiyetidir

Suriyeli muhalif grup, birleşme anlaşmasında uzlaşılan ana ilkeleri kamuoyuna deklare etti.

Suriyeli muhalif güçlerin birleşmesine yönelik yoğun beklentilere bir karşılık olan doğan Tahriru'ş Şam, genel ilke ve vizyonlarını ortaya koyan bir video çalışması yayınladı. 

Çalışmada, "kısa bir süre içinde Suriye'deki bir çok bağımsız ve saygın şahsiyet ve grubun katılım gösterdiği" yapının, Suriye devrimini askeri-siyasi kriz ve tuzaklardan koruma amacı taşıdığı vurgulanıyor.

Astana Görüşmeleri'ne karşı duruşuyla bilinen yeni yapılanma, devrim sürecinin saha dışında gerçekleştirilen görüşmeler ile laik ve demokratik bir çizgiye çekilmeye çalışıldığını ve rejime alan açılmak istendiğini ileri sürüyordu. 

Videoda birleşmenin daha önce üzerinde anlaşılan temel ilkeler üzerine inşa edildiği ancak taslakta imzası bulunan Ahraru'ş Şam Hareketi'nin daha sonra görüşmelerden çekildiği ileri sürüldü.

 

Birleşmede yer alan gruplar görüşmeler sırasında 5 ana ilkede anlaştı. Buna göre; -video çalışmasında da yer verilen- ilkeler şunlardı:

1. Şeriatın hakimiyeti, demokrasi ve laikliğin reddi, Suriye devriminin ve cihadının gayesidir.

2. Teslim olma ve başarıları rejime iade etme siyasetinin reddi. 

3. Şura ve ehli hal vel akd  (Devlet başkanını seçmek ve gerektiğinde azletmekle yetkili olan heyet anlamında İslâm hukuku terimi) üzere bina edilmiş İslami düzeni kurmak.

4. Etkin kesimler ve otoritelerle dengeli ve eşit ilişkiler (diplomasi) kurmak. 

5. Muhacirler -yabancı savaşçılar- ile ilgili dosyayı masaya koymamak ve bu konuda ve pazarlıklar yapmamak.

Suriye’deki önemli rejim muhalifi gruplardan Şam’ın Fethi Cephesi, Nureddin Zengi, Liva el Hak, Ensaruddin ve Ceyşü’l Sünne birleştiklerini ve Tahrir'uş Şam’ı kurduklarını açıklamışlardı. Bu yeni oluşumun genel komutasına Ahraru’ş Şam’ın eski lideri Haşim eş Şeyh (Ebu Cabir) atanmıştı. Suriye'deki en geniş muhalif grup olan Tahrir'uş Şam'ın yaklaşık 25-30 bin savaşçıyı bünyesinde barındırdığı tahmin ediliyor. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.