Fetih Ordusu'nun Güney Halep Operasyonu

Fetih Ordusu'nun Güney Halep Operasyonu

Yeniden bir araya gelen Fetih Ordusu koalisyonu, Güney Halep'te stratejik bölgeleri ele geçirdi.

Suriye'de yeniden yapılanan muhalif çatı grup Fetih Ordusu, Halep’in güney kırsalında ilerlemeye devam ediyor. 06/05/2016 tarihinde stratejik bölge Han Toman’ı ele geçiren grup, “Kesr Azm” adı verdiği operasyonda Şii milislerden onlarcasını etkisiz hale getirdiğini duyurdu.
 
Taraflar arasında dönen şiddetli çatışmaların ardından Han Toman’ı ele geçiren Fetih Ordusu, ilerlemelerine devam ederek Han Toman’ın güney yakasına düşen Tel Debabat’ı ve çevre mıntıkalarını ele geçirdi. Aktivistler birçok rejim askerinin etkisiz hale getirildiğini ifade ederken Güney Halep kırsalında yer alan el-Hamiyra köyü yakınlarında İran Cumhuriyet Muhafızları Ordusuna bağlı 3 kişinin muhalifler tarafından esir alındığını duyurdu.

Öte yandan Suriye’de Esed rejimine karşı savaşan Cundul Aksa grubu, resmi Twitter hesabından Lübnan Hizbullahı’na bağlı bazı kuvvetleri esir aldığını bildirdi.
 
Aktivistler, Güney Halep kırsalında yer alan Han Toman köyünde muhalif çatı grup Fetih Ordusu savaşçıları ile Şii milisler arasında dönen şiddetli çatışmalarda 50’den fazla milisin etkisiz hale getirildiğini kaydetti.
 
Gazeteci Hadi Abdullah resmi Facebook sayfasından Suriye’de Esed rejimi için savaşan İranlı, Afganlı, Iraklı ve Lübnanlı Şii kuvvetlerden 50 milisin Güney Halep çatışmasında öldürüldüğü açıklamasında bulundu.

Öte yandan İran Devrim Muhafızlarına yakınlığıyla bilinen Maşrik Haber Ajansı, İranlı kuvvetlerin ve diğer Şii milislerin Han Toman ve Halidiyye bölgelerinde yaşadığı başarısızlığına askeri komutanların hatalarını neden olarak gösterdi. Muhalif grupların olası bir saldırı düzenleyeceğinde kullanılacak bölgelere mayın döşenmemesinin büyük bir hata olduğu açıklamasında bulundu.

Aktivistler Güney Halep kırsalı çarpışmasında Fetih Ordusu’nun 5 Hizbullah üyesini esir olarak aldığını belirtiği gibi Afganlı ve Şii milislerden de esirlerin olduğunu vurguladı. Diğer yandan Al Jazeera kaynakları, Han Toman bölgesinde Hizbullah milislerinden bir grupla iletişimin kesildiğini bildirdi.
 
04/05/2016 tarihinde Fetih Ordusu, “Kesr Azm” operasyonunu başlattığını duyurmuştu. Operasyon kapsamında Cuma günü stratejik bölge Han Toman ve Halidiyye, Tel Makla, Tel Zeytun, Tel Debabat ve Mi’rate bölgelerinin tamamının muhaliflerce ele geçirildiği öğrenildi. 
 
Kaynak: Mepa News
 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.