ABD asıllı YPG savaşçısından itiraflar: Onların çoğu ateist ancak...

ABD asıllı YPG savaşçısından itiraflar: Onların çoğu ateist ancak...

PKK yanlısı savaşçıların eğitiminden sorumlu olan Brennan, ideolojik farklılara, çocuk asker kullanmalarına rağmen YPG'yi "harika insanlar" olarak tanımlıyor.

PKK'nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG saflarından savaşan "Amerikalı Brennan" adındaki bir asker, Alman bir ateist tarafından yönetilen Youtube kanalı "Kraut and Tea"ye konuştu.

Brennan, YPG'nin yönetim metodları, ideolojisi ve kapasitesi hakkında ilginç ayrıntılar verdi.

Irak'ta savaştı

Brennan, 2005 yılında El Kaide kolu Irak İslam Devleti (IİD)'ne karşı savaşan eski Amerikan askerlerinden biri. Şimdi YPG saflarında IŞİD'e karşı savaşıyor.  

YPG, PKK'nın Suriye uzantısı olan Demokratik Birlik Partisi(PYD)'nin silahlı kanadını oluşturuyor.

Brennan, YPG'nin İngiliz üyesi Macer Gifford'a Facebook üzerinden ulaştı. YPG'nin Avrupa'daki temsilcilerinden biri olan Gifford, öncesinde Suriye'de aktif savaşa katılan isimlerden biri.

Brenan önce Irak Kürdistanı'na giderek oradan PYD'nin kontrolündeki Suriye topraklarına giriş yaptı. Bu seyahat rotası YPG'nin diğer yabancı savaşçıları tarafından da kullanılan bir rota. 

Ancak Brennan için herşey düşünülen kadar kolay olmadı. PKK'ya mesafeli, Türkiye ve Batı ile dost olan Kürdistan Demokratik Partisi (KDP)'nin kontrolündeki Erbil'e iniş yapmıştı. 

"YPG'nin eğitimleri adeta bir şaka"

Brenan bir çok askeri ekipmana binlerce dolar döktü. Sonrasında PKK ve İran'a daha eğilimli olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)'nin kontrolündeki Süleymaniye kentinin doğusuna hareket etti. Sonrasında Brennan, dağları kullanarak kaçak bir şekilde Türkiye üzerinden Suriye'ye geçti.

Brennan varışının ardından adına "akademi" dediği bir aylık eğitim sürecine girdi. Eğitim, yeni savaşçılara PKK ideolojisini aşılamayı, Kürtçe derslerini ve silah talimini içeriyor.

Brennan, askeri geçmişe sahip insanlar için YPG'nin eğitiminin "adeta bir şaka" olduğunu söylüyor.

Eğitim vermek istedi, bürokrasiye takıldı

İddiasına göre Brennan'ın Suriye'deki ilk planı YPG'nin amaçları konusunda bir belgesel hazırlamaktı. Fakat YPG'nin askeri kapasitesinin aslında olmadığını farkettiğinde, amacı onları savaşa hazırlama eğitimlerinde öncü rol almak oldu. Brennan diğer Batılıları topladı ve bir müfreze oluşturdu. Brennan kendini bireysel bir savaşçı olarak göstermek istese de ABD ordusu yada istihbarat birimleri tarafından YPG'yi eğitmesi için gönderilmiş olması da muhtemel. 

ABD'li asker YPG'de işleyen sistemi şu şekilde anlattı:  

Bürokrasi mutlak bir kabustu. Bir yere gitmek, başka bir şehre gitmek, kontrol noktasına gitmek, yada silah ve mühimmat almak için el yazılı onaylar almak zorundasınız. Ve mucizevi bir şekilde neredeyse tüm onayları alsanız da, tüm aşamaları tek tek geçseniz de bir komutanın iki dudağı arasından çıkacak lafa mahkumsunuz. "Size ihtiyacınız olanı vereceğiz" dediğimizde bile sizin yüzünüze yalan söylemekten çekinmiyorlar. 

"Çoğu ateist fakat harika insanlar"

Brennan YPG'nin ideolojisini Marksizm olarak açıklıyor: 

"Onların yaptığı herşeyde kesinlikle ağır Sovyet etkisi vardı."

Brennan'a göre çoğu YPG savaşçısı ateist ve bundan dolayı onların Türk devletine karşı intihar saldırılarını bir taktik olarak kullanmasını garip karşılıyor.

Brennan'ın kendisi Hristiyan ve YPG'nin ideolojisini kabul etmediğini söylüyor. Fakat bu onun için önemli değil ve YPG'ye karşı hayranlığını gizlemiyor. Brennan, "İdeolojik farklılıkları bir kenara bırakırsa hepsi harika insanlar" ifadesini kullanıyor. Brennan ayrıca PYD/YPG sözcüleri tarafından sıklıkla dile getirilen ifadeyi tekrar ederek, "Türkiye'nin Suriye'de İslamcı teröristleri desteklediğini" ileri sürüyor.

"Otoriter olduklarının farkındalar"

Brennan Sovyet benzetmesine geri dönerek, YPG'nin bahsettiği ideolojisi hakkında şunları söylüyor:

"Bu yukarıdan aşağıya kurgulanan bir sistemdir. Bu sadece Sovyetler Birliği'ni akla getiriyor çünkü bu onların sistemiydi. (Bu sistemde) bireyler devletin önünü açar (ona çalışır). 

YPG'de 'şehit' kültürü yaygın. Abdullah Öcalan'ın son kitaplarından biri 'Demokratik Konfederalizm' oldu. Bu onların istediği şey. Bu ütopik bir ideal: sınırsız, zayıf hükümetle yönetilen bir devlet."

"Bunun işe yaramayacağını, yaramadığını herkes görebilir. Tarihe baktığımızda, her Marksist, her komünist, yada komünist benzeri çevrelere, var olan hepsine... Bütün sosyalist idealler otoriter bir devlete yol açar."


"Ben onların bunu bilmediklerini düşünmüyorum. Onların bunun farkında olduğunu düşünüyorum."


"Abdullah Öcalan devletin yok olduğu, aslında 'hiyerarşik bir sistemin' var edildiği bir toplum öğretisi yayıyor."

"Çocuk asker kullanıyorlar"

Brennan, YPG'nin 1. Dünya Savaşı taktiklerini kullandığını ve daha modern taktikleri uygulama ve farklı stratejik düşünce girişimlerinin başarısız olduğunu söylüyor.

ABD'li eski asker, YPG'nin en trajik yönlerinden birini "uygun tıbbi tedavinin uygulanabilmesi için gerekli bilgi ve ekipmanın olmaması ve çocuk askerlerin kullanılıyor oluşu olarak gösteriyor:

"Suriye'de gelişigüzel, asimetrik bir savaş yürüyor. Çok sayıda çocuk ölüyor. 13 yaşında bir çocuğu tedavi ettiğimi hatırlıyorum. O savaş cephesindeydi, YPG savaşçısıydı. Ölmeyebilirdi. Bize ulaştığında neredeyse ölüyordu, kalp masajı yaparak onu hayata döndürdük. Göğsünden vurulmuşu. Fakat ölmek zorunda değildi. Eğer askerler yaralıları tedavi etme konusunda eğitilmiş olsalardı bugün hayatta olacaktı yada en azından o zaman ölmeyecekti."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.